Idag är det du som bestämmer

Nu är valdagen här och vi i Vägvalet har avslutat vårt arbete. Från våra fantastiska valarbetare vet vi att det är många som stödjer oss och som redan har röstat på Vägvalet och ännu fler har sagt att de har röstat nej i folkomröstningen om trängselskatt. Roligaste rapporten från valstugan var kanske pappan som kom ner en dag och tackade för hur hans barn hade blivit trevligt bemött i vår valstuga och därför valde att rösta på Vägvalet.

Trängselskatten innebär ett stort systemskifte – det handlar inte bara om en orättvis skatt för den enskilde. Staten sänker skatterna och vältrar över ansvaret för att bygga vägar, broar och tunnlar på kommuner och landsting som redan har en ansträngd budgetsituation med att upprätthålla vård, skola och omsorg. En röst för nej i morgondagens folkomröstning är en signal till Stockholm att detta är fel väg att gå. En ja-röst innebär att vi snart har denna typ av helt onödiga skatt lite varstans i Sverige. Vill vi verkligen ha det så?

Det finns många fler anledningar att säga nej till trängselskatten, men dessa behöver vi inte upprepa nu. De är välbekanta för de som följt denna blogg.

Ju fler röster Vägvalet får, desto starkare kan vi hävda att folkomröstningens resultat ska följas. Eller att Västlänken ska stoppas.

Idag är det ni som bestämmer. Gå och rösta och gör din röst hörd, ibland måste man ta i från fotknölarna för att det ska höras in till de folkvalda församlingarna.

Precis om på Vägvalets Politikerblogg på GP avslutar vi med Theos avslutande anförande från GP:s #pratbar om varför du ska rösta på Vägvalet imorgon:

Om du vill ha politiker som lyssnar, vågar säga ifrån, som är pålästa, verkar för öppenhet och för medborgarinflytande, då ska du rösta på Vägvalet.

Vårt uppdrag är att finnas till för dig i denna stad. Vi vill involvera dig i din framtid. Vi vill återställa förtroendet för politiken. Det innebär slut på korruption och beslut i slutna rum.  Det innebär bättre förankring av stora beslut, öppenhet på riktigt och dialog med alla som verkar i staden.

Personligen lovar jag att jag kommer att se till att alla vågar yttra sig i den här kommunen som fastnat i en tysthetskultur som är förödande för Göteborgs framtid.

Det är ledarskapet jag vill erbjuda, ett involverande ledarskap.

Genom att rösta på Vägvalet ser vi till att Göteborg stad intar en ledande ställning i landet med målet att bli den bästa kommunen på lokal närdemokrati och medborgardialog.

Vägvalet startar den resan med att säga: vi följer resultatet i folkomröstningen om trängselskatten.

Rösta på Vägvalet i alla tre valen: Kommunvalet i Göteborg, region/landstingsvalet i Västra Götaland och i riksdagsvalet. Och glöm inte att rösta nej i folkomröstningen om trängselskatt och Västlänken.

Theo Papaioannou
Håkan Andersson
Vägvalet

P.S. Bor ni inte i Göteborg får ni tyvärr inte folkomrösta, men ni har chansen att göra region/landstingsvalet till er egen folkomröstning genom att rösta på Vägvalet (blå valsedel). Finns det ingen valsedel för Vägvalet i vallokalen, ta en blank valsedel med rätt färg och skriv Vägvalet på den (med stort V och resten i små bokstäver).

Lägg till en kommentar

 • Det är bara att hålla tummarna för att det blir ett intressant utfall av valet. Ibland undrar man om en del väljare faktiskt vet om att det finns alternativ.

  I går var jag på hemväg genom Allén och där fanns det ett antal lappar upptejpade på träden som skall tas ner för Västlänken “Låt mig få leva – rösta NEJ” (ungefär i alla fall) och ett par personer som gick runt och plockade ner dessa inlägg i den politiska debatten. För mig verkar det som om man på alla sätt försöker tysta nejsidan så mycket det går på alla sätt.

  Som sidospår finns i GT en artikel om politikernas hot mot språket: http://www.expressen.se/gt/kultur/politikerna-ar-ett-hot-mot-spraket/

 • Får gratulera till att det blev ett tydligt Nej i frågan om trängselskatten trots den högljudda ja-sidan med propagandaresultat från undersökningar som gjorts.

  Ett litet steg tillbaka i opinionen för Vägvalet, men nästan alla partier ser samma, det är SD, Fi och V som tydligt går framåt – och som jag ser det så har dessa mediebevakningen att tacka för det. (Även dålig reklam är reklam)

 • Grattis till er och oss alla andra som jobbat för saken!

  Med tanke på hur snabbt man skulle kunna ändra trängselskattens hantering på Hisingen, så förväntar man ju sig ett snabbt borttagande också. Men så kul kommer vi nog inte att få det…

 • Jag gratulerar till valsegern mot trängselskatten!

  Artikeln säger uppmanar till att rösta på Vägvalet. Jag gjorde det i förra valet när det handlade om en fråga, vägtullar. Men nu när jag följt partiet i fyran år valde jag att rösta på ett annat parti. Jag tror flera andra tänkte på samma sätt. Orsaken är den att så gott som alla i den fattiga halvan är emot trängselskatt men de är ockås mer åt vänster medan Vägvalet visat sig vara ett renodlat högerparti. Tyvärr missade ni möjligheten att få 20-25% av rösterna på grund av er högerinriktning.
  Jag är också förvånad att ni är emot vindkraft som är ett självklart val för en bra framtid.

  Jag, och de flesta andra, röstade mot trängselskatten pga att det är en klassfråga medan ni tycker det är en trafikfråga och därför tycker ni kan välja vilken partifärg som helst. Det var ett taktiskt misstag. Ni missade framgång i valet genom att välja dörren med blå färg!

 • Linnar: Jag är nog inte så övertygad om att det är som du skriver.

  Jag känner många som nog är mer vänster än höger som röstar på VV just för att de kräver mer insyn och transparens i politiken, vilket de inte tror att de rödgröna kan leverera.

  Vindkraften är också en fråga som många på den rödgröna sidan är ytterst tveksamma inför.

  Nej, jag tror inte att VV hade kunnat få 20-25% med en sådan politik…
  …men jag kan mycket väl ha fel. Men jag ser liknande tendenser med sk “missnöjespartier” i kranskommunerna också. Så då har jag nog fel även där…

 • Jag hoppas att detta val kan leda till en uppluckring av den gamla förlegade vänster/höger-politiken och att man istället ser till de enskilda frågorna. Representativ demokrati är trubbigt och det är viktigt att inte blint lita på sina representanter. VV har fortfarande förmågan att ifrågasätta rimligheten i vad som beslutas, många andra partier verkar ha blivit fartblinda.

  Att SD fick många röster beror som jag ser det inte bara på att de har främlingsfientliga åsikter utan även att de varit måltavla för många angrepp som publicerats i massmedia och från framförallt ung vänster. Det skapar rubriker och det gör att SD blivit “offer” i konflikten – och det kan dra till sig väljare. För ett par decennier sedan var det MP som inte var riktigt rumsrena i politiken, men nu har de blivit etablerade och stagnerat.

 • Jag tycker synd om de Socialdemokratiska Valarbetarna som får ta så mycket skit pga De Vidriga Vägtullarna. Bla annat från mig.

  Talade om för dom att jag alltid röstat på dom men inte kommer att göra det mer. Gjorde lika dant förar valet och på 2 val har de nu förlorat 14% (36->22%).

  Man märker att de tycker som jag och de var helt bedrövade. Jag har bett dom att tala om för sin ledning, men ledningen verkar inte bry sig utan har bestämt sig för att köra partiet i sank.

  Det enda som kan få mig att rösta på dom igen är att dom byter ut hela sin ledning i Göteborg och naturligtvis att dom gör så att Vägvalet ej längre behövs, vilket ej lär hända.

 • Nu finns en debattartikel i GP där artikelförfattaren hävdar att “Att folkomrösta om frågor där politikerna inte är villiga att följa utslaget är synnerligen olämpligt.”

  http://www.gp.se/nyheter/debatt/1.2490725-fortroendet-for-politiken-kan-skadas-ytterligare

  Min åsikt är att om sittande politiker inte är beredda att anpassa sig till folkviljan bör de lämna sina platser till förfogande istället för att köra över medborgarna eftersom de då inte längre representerar sina väljare.