Äntligen!

Äntligen! Det är vad man kan säga om Jonas Ransgårds (M) pudel som tog ett tag.

Ransgård säger till GT:

“Vi säger ja till en folkomröstning om trängselskatten då över tio procent av de röstberättigade i kommunen begärt en sådan.”

Rätt!

“Vi tycker att frågan i folkomröstningen bör formuleras på samma sätt som i folkinitiativet.”

Rätt!

“Då vi har ett resultat av omröstningen får Göteborgs Stad vid behov söka kontakt med övriga parter i västsvenska paketet för att se hur göteborgarnas vilja kan förverkligas.”

Rätt!

Det var väl inte alls så svårt? Precis i linje med vad Vägvalet sagt hela tiden. Låt folket rösta, samma fråga som på namninsamlingen och när resultatet är klart då hanterar vi hur det ska lösas. Alternativt kan man hantera det parallellt fram till folkomröstningen. Vägvalet har ju tidigare redovisat hur ett alternativ skulle kunna se ut.

Västlänken och det västsvenska paketet har varit ett argument politikerna har använt sig av för att motivera varför de eventuellt skulle säga nej till en folkomröstning. Men det argumentet ger Bruno Kaufmann inte mycket för och säger i GT:

“Så är det alltid – man kan koppla ihop saker till ett paket. Men då kan man ju helt enkelt säga nej till allt som ska omprövas om man hela tiden kopplar ihop frågor med varandra.”

Nu väntar vi med spänning att ärendet ska komma upp i kommunfullmäktige och givetvis vad de andra partierna ställningstagande blir. Ska även FP och KD göra en pudel? Eller varför inte S, MP och V?

Det ser ljust ut för göteborgarens rätt att få rösta om trängselskatten. Tänk om man hade gjort rätt från början!

Theo Papaioannou
Vägvalet

Lägg till en kommentar

 • Nästa steg är att också låta medborgarna vara med och utforma framtida trafiklösningar. Allt har fördelar och nackdelar, men det gäller att tänka utanför ramarna för bästa resultat.

  • Anders: Helt korrekt. Det skulle kännas lite säkrare om exempelvis FP & KD också deklarerade att de tänkte rösta jag till en folkomröstning.

  • Olle W:
   Vänsterpartiet 7
   Socialdemokraterna 25
   Miljöpartiet 9
   Folkpartiet 7
   Kristdemokraterna 2
   Moderaterna 23
   Sverigedemokraterna 3
   Vägvalet 5

   Fast i praktiken kan vi bara garantera 3 för Vägvalet eftersom vi har två stycken “vildar” från Sjukvårdspartiet som röstar lite hipp som happ. Oftast happ.

   Det krävs alltså att 2/3, dvs 54, röstar Nej för att stoppa folkomröstningen. Minst 28 måste rösta Ja eller lägga ner sina röster för att folkomröstningen ska bli av.

 • Som jag ser det är det viktigt att vägvalet syns med sina alternativa ideer till västsvenska paketet. Göteborgarna röstar nog ja om partierna som vill ha trängselskatt får synas så mycket medialt med sin skrämsel politik, vad tex göteborgarna går miste om osv.
  Jag hoppas att det framkommer medialt så mycket som möjligt att det finns alternativ till istället för trängselskatt som gör att majoriteten göteborgare röstar nej. Om det nu blir folkomröstning.