Avveckla stadsdelsnämnderna helt och hållet

När Skolinspektionen genomförde sin tillsyn av olika skolor i Göteborg fann de uppenbara problem med likvärdigheten. Eleverna får inte samma chanser att lyckas lära sig räkna, skriva och läsa. Detta borde väl ändå Pelle Berglund (S) ha noterat i GP:s artikel den 20 september (pappersutgåvan)?

Berglund anklagar istället Alliansen i en replik i GP för att inte stå för SDN-reformen. Stadsdelsnämnderna, som Socialdemokraterna själva var emot när de en gång i tiden infördes. Tyvärr känns det mer som att Berglunds reaktion handlar om ett försvar av de rödgrönas misslyckande med skolan efter snart 18 år vid makten.

Att skriva att medborgaren ska ha nära till sina politiker är ju lite magstarkt från Berglund som samtidigt motarbetat husägare i bl.a. Skogaberg att få sina mögliga putsfasader renoverade. Ett tecken på hur medborgarinflytandet försvinner i den kommunala bolagssfären och andra intressen går före. Ytterligare ett misslyckande från den rödgröna majoriteten.

Stadsdelsnämnderna som ”närdemokrati” fungerar inte. Nämnderna tillsätts centralt och medborgarnas möjlighet att påverka är minimal. Trängselskatten är bara ett exempel där stadsdelsnämndernas förlängda demokratiska arm misslyckats kapitalt, då stadsdelspolitikerna inte kan påverka situationen över huvudtaget. Vad hjälper det att jag som Backabo tar kontakt med ordförande för Norra Hisingen, Tord Karlsson (S), när han upprepar det som de rödgröna säger centralt?

Även äldre- och barnomsorgen borde läggas under samma tak så att alla medborgare får likvärdig service var de än bor i Göteborg. Och då blir det inte mycket kvar för stadsdelsnämnderna att hantera.

Avveckla därför stadsdelsnämnderna helt och hållet och låt samhällsfunktioner som ska vara lika över staden hanteras av en och samma facknämnd. Huvudmålet måste ju ändå vara likvärdighet till medborgaren oavsett var man bor i staden.

Theo Papaioannou
Vägvalet

I nyhetsflödet: GP1

Lägg till en kommentar

  • Mitt problem är inte med stadsdelsnämnder, jag vill kritisera systemet. Som företagare och medelinkomstagare vill jag vara med i samhället. Jag vet att jag måste bidra lite mer till dem som har det tufft just nu. Men jag fattar inte varför de som nyttjar de svaga för vinning “jobbcreatorerna” inte kan betala sin beskärda del?

    De som nyttjar arbetskraft ska vara del av ekvationen. Se arbetskraft som en naturtillgång. Delvis ägd av oss Svenskar!

  • Ingen fara! Bara att höja parkeringskostnader, införa trängselskatt och Tv-avgift på skattesedeln. Det finns ingen begränsning i svenskens plånbok. Bara att hosta upp för som Kia Andreasson sa: “60 kronor om dagen är väl inte så mycket”

    Dagens politiker har ingen verklighetsuppfattning och vi medborgare är som får, enkla att valla. Inte konstigt att vi blir överkörda när det största bekymmret i en medelsvenssons liv är huruvida han vågar skriva sina fyra sista på GT:S kampanj.

    Vägvalet har min röst 2014. Enda partiet i den här staden som verkar ha huvudet där det ska sitta och inte mellan skinkorna.