Backadagen 12 maj

Den 12 maj var det Backadagen på Selma Lagerlöfs Torg. Vägvalet var med och informerade om bl.a. trängselskatten. Bredvid oss hade vi andra partier som Kristdemokraterna, Folkpartiet, Moderaterna, Centern och Vänstern. Men Socialdemokraterna och Miljöpartiet saknades. Varken stadsdelsnämndens ordförande, Tord Karlsson (S), eller 2:e vice ordförande, Soili Brunberg (MP) var på plats. Dock var 1:e vice ordförande Ingela Ferneborg (M) närvarande. Det är lite förundrande att S och MP väljer att inte närvara på Backadagen då det är ett sätt att komma närmare medborgarna.

I ett rum bakom oss informerade Trafikverket om det Västsvenska infrastrukturpaketet för de medborgare som hittade dit. Flera uttryckte förvåning när de blev varse att de var tvungna att betala trängselskatt om de passerade över E6:an mot Bäckebol. Acceptansen och förståelsen för denna konstruktion var minst sagt låg bland backaborna. Motivet var enligt Trafikverket att annars skulle Backa få en massa genomfartstrafik genom bostadsområdet. Genomfartstrafik som helt och hållet är skapad av trängselskattens bieffekter. Det är uppenbart att för Trafikverket var det viktigaste att ingen ska komma undan att betala trängselskatt, snarare än någon slags omsorg om de boendes trafikmiljö. Och då blir bieffekten att man också tvingas betala för att passera E6:an mot Bäckebol.

Efter att vi stått tre timmar bredvid varandra passerar en kvinnlig representant från Folkpartiet i sällskap med Bo Anderssen (FP) och fräser att “Trängselskatten är ju minsann redan beslutad!” Och när vi säger att alla beslut går att riva upp får vi ett tyket svar tillbaka “You wish!“. När vi säger att vi trodde att Folkpartiet var ett liberalt parti vänder båda representanterna ryggen och går iväg utan att diskutera vidare. I det här läget undrar man hur dessa representanter resonerar när flera medborgare inte vill ha trängselskatten. FP väljer hellre att lägga sig i strid om krogöppettider och hänvisa till 13 000 “elektroniska” insamlade namn på nätet. Men 28 000 namn insamlade enligt alla konstens regler i linje med stöd i kommunallagen, det struntar man i. Vi kan inte se detta som rent hyckleri eller så är man fruktansvärt dålig på att förstå medborgarens vilja.

Det var för övrigt Bo Anderssen som skrev att “Från Folkpartiets sida är vi minst lika negativa som Vägvalet till trängselskatter” i en debattartikel i GT för ett drygt år sedan. Något som inte stämmer eftersom Folkpartiet röstat för alla beslut om trängselskatt både i Riksdagen och Göteborgs kommunfullmäktige. Och senast för några dagar sedan meddelade Folkpartiet i Svenska Dagbladet att man ville ha “trängselavgifter innanför tullarna” i Stockholm. Dessutom vill Folkpartiet höja parkeringsavgifterna och ta bort p-platser på gatorna i huvudstaden. Sammantaget är nog Folkpartiet, tillsammans med Centern, ett av de säkraste korten man ska rösta på om man vill ha mer av trängselskatt och bilfientlighet i Sverige.

Läs tidigare blogginlägg om informationsmöte i Backa om motståndet för trängselskatten.

Theo Papaioannou
Håkan Andersson
Vägvalet

Lägg till en kommentar