De griniga har kämpaglöden kvar efter 1 år

På Gustav Adolfs torg står fortfarande göteborgare och demonstrerar med budskapet att respektera folkomröstningen. Vårt kämpagäng, De griniga (det låter nästan som en Clint Eastwoodfilm!), har nu stått där i över ett år. För närvarande står de där fyra dagar i veckan, måndag till torsdag 11.00 till 13.00. De lyssnar på göteborgarna, för dialog och delar ut informationsmaterial. De vill visa och påverka den politiska eliten om att ta göteborgarnas vilja på allvar.

Kritiken från göteborgarna är tydlig, de upplever att det är tyst från de styrande politikerna. Varför lyser de med sin frånvaro när frågorna finns kvar om trängselskatten, Västlänken och vad som hände efter folkomröstningen?

Gänget som lyssnar har blivit kända som De griniga. De bär västar med texter på ryggen ”Grinig gubbe”, ”Sysslolös pensionär” och ”Besvärlig Göteborgare”. Texterna drar uppmärksamhet till gruppen och det har vi Johnny Magnusson (M) att tacka för. Magnusson sa att ”Göteborgarna är emot allting” och ”Jag är ingen väljarkramare” i samband med en intervju efter resultatet av folkomröstningen.

De griniga

Johnny Magnussons svar i GP blev droppen som fick bägaren att rinna över. En gnista tändes inom gruppen De griniga och de bestämde sig för att mobilisera. Och nu har de stått på Gustav Adolfs torg i vått och torrt sedan dess.

Nu tar De griniga välförtjänt julledigt, men bli inte förvånade om de dyker upp igen i januari. För kämpaglöden finns fortfarande kvar för att möta göteborgarna och missionera om Vägvalets frågor. Två välkända sådana är trängselskatten och Västlänken. Ju fler som informeras om Västlänken, desto större blir motståndet mot Sveriges mest olönsamma byggprojekt. 2014 var nästan exakt lika många negativa som positiva till Västlänken, men mycket har hänt och avslöjats sedan dess. Så bli inte förvånad om vi som vill stoppa tågtunneln till Haga är i majoritet när siffrorna för 2015 presenteras om ett år. Precis som alla år tidigare vill en majoritet inte ha trängselskatt i Göteborg. Folkomröstningens klara nej-resultat var därför inte, som vissa felaktigt hävdat, något plötsligt utslag av valrörelsens debatt om Västlänken.

I den nya SOM-undersökningen [SOM-rapport nr 2015:31] finns följande sammanfattning:

  • Infrastrukturprojekt finansierade av vägavgift och motviljan till biltullar är mindre populära än generella förslag på infrastrukturprojekt.
  • Byggandet av Västlänken möter större motstånd nu än tidigare år.

Det ser vi som ett gott tecken. Vi uppfattar inte heller att stödet finns för trängselskatt eller Västlänken när vi träffar människor på torget, även om en och annan tagit ställning för.

Jag som politiker för Vägvalet är stolt över att just våra medlemmar tog ett alldeles eget initiativ och valde att lyssna på människorna i Göteborg.

Här kan ni läsa hela SOM-undersökningen.

Catarina Pettersson
Vägvalet

Lägg till en kommentar

  • Bra att ni står där och är en nagel i ögat på kommunstyrelsen. Min del av protesten består i att undvika att besöka centrala Göteborg så mycket som möjligt, där det för övrigt är nästan omöjligt att hitta vettig P-plats idag.

    En annan intressant fråga som tydligt visar bristerna med de sittande ledande partierna är att det är mycket som bordläggs under lång tid, även utanför området som har med trafik att göra.

    Trafiklederna är stadens blodomlopp. De som anser att en trafikled skärmar av olika delar av staden har visserligen inte helt fel, men oftast inte särskilt rätt. Det handlar om kulturella barriärer snarare än fysiska. Gångtunnlar eller broar finns oftast nära tillgängliga vilket gör att motivationen att en trafikled är en barriär ofta inte stämmer. Den enda barriär som Göteborg verkligen lider av är Göta Älv. Varje gång som någon av förbindelserna över älven blir störd får det allvarliga konsekvenser på resandet, nu senast under stormen Helga då Älvsborgsbron stängdes. Västlänken kommer inte att bota detta problem. Och utredningarna som ligger till grund för Västlänkens förträfflighet undviker konsekvent att nämna Hisingen.

    • Thomas: Det finns inga nyheter om det tyvärr. Frågan “utreds” väl fortfarande var det sista vi hörde för ett bra tag sedan. Det går fort att lova vallöften, men inte att hålla dem.