Debatt i GP – Kommunerna förlorar på trängselskatten

Idag publicerade GP en debattartikel av Theo Papaioannou och Tom Heyman från Vägvalet som uppmärksammar att kommunerna förlorar skatteintäkter på grund av trängselskatten. De skriver:

“Trängselskatten minskar Göteborgs och kranskommunernas inkomster” och fortsätter “Har man bilavdrag för resor så får man också dra av trängselskatten. Avdragen minskar kommunernas skatteunderlag med motsvarande belopp och kommunerna förlorar därmed ungefär 32 kr per betald hundralapp som betalas i trängselskatt, hälften för hemkommunen och hälften för regionen.”

För en person med genomsnittlig lön kan skattebortfallet bli cirka 5%. Sammanlagt förlorar kommunerna många sköna miljoner som antingen måste tas igen genom att höja kommunalskatten eller sparas in på någon annan verksamhet. Har Anneli Hulthén och Jan Hallberg en plan för hur detta skall lösas?

Detta är nu andra gången vi uppmärksammas på trängselskattens skadliga effekter på den kommunala/regionala ekonomin. Första gången var när regiondirektören Johan Assarsson påtalade att regionskatten kanske måste höjas på grund att kollektivtrafiken måste byggas ut när invånarna inte längre har råd att åka bil på grund av trängselskatten. Hur många gånger kan en skatt orsaka höjningar av andra skatter innan den kan anses vara kontraproduktiv?

Läs hela debattartikeln här.

Håkan Andersson
Vägvalet

Lägg till en kommentar

  • Bra skrivet. Tack för att ni finns och tack till GP. Jag har skrivit på Hallberg & Hulte’ns bloggar och även skickat mejl till dom. Det känns som intresset för trängselskatts frågan har mattats av något? Politikerna mörkar så vi får kämpa på extra nu, man kan inte bara hoppas att beslutsfattarna tar sitt förnuft till fånga. Göteborg och Göteborgarnas ekonomi står på spel. Med vänliga hälsningar / Michael

  • Michael: Tack! Vi gör vårt yttersta för att skapa debatt och få omgivningen att reagera på beslutet.