Debatt – Satsa på en snabbfärja mellan Norra Skärgården och Göteborgs centrum

I torsdags den 4 juni skrev Vägvalets kandidater för Västra Götalandsregionen, Claes Westberg och Claes-Åke Henricsson, en debattartikel i Torslandatidningen om att satsa på en färja mellan Norra Skärgården och Göteborgs centrum.

Westberg och Henricsson skriver bland annat:

“Den ökade trafiken från Norra Skärgården in till centrala Göteborg utgör idag ett problem utmed Hjuviksvägen, som regelbundet lastas med stora mängder biltrafik varje gång en färja kommer in eller skall gå. De köer som då uppstår hindrar inte minst busstrafiken.”

“Idag tar det en timme att åka färja/buss från Pinans färjeläge till Brunnsparken. För några år sedan prövades en snabbfärja mellan Gamla Färjeläget och Rosenlund och blev en stor framgång. Färjan var full av folk och tog en knappt en halvtimme. En färja skulle kunna köra en tur i timmen i vardera riktning, två färjor varje halvtimme och fyra färjor varje kvart. När nya kollektivtrafikterminalen Skeppsbron blir färdig nästa år, blir det den naturliga terminalpunkten i Göteborg, några få minuter från Brunnsparken.”

“Visserligen fördelas vinster på olika parter, invånarna i Öckerö och Göteborgs kommun, Trafikverket och Västra Götalandsregionen (Västtrafik), men har man förhandlat fram en sådan komplicerad historia som Västsvenska paketet mellan Trafikverket, regionen och berörda kommuner, framstår denna färjeförbindelse vara en smal sak.”

“Vi inom partiet Vägvalet vill att regionen utreder möjligheterna att erbjuda Öckeröborna att komma till centrala Göteborg på ett snabbt, effektivt och bekvämt sätt. Detta skulle också förstärka regionens marina tradition.”

Theo Papaioannou
Vägvalet

Lägg till en kommentar