Demokrati är så mycket mer än högt valdeltagande

Idag replikerade Vägvalet i GP på en debattartikel av Daniel Bernmar (V) från den 29 juli. Då skrev han i egenskap av “kommunalråd med ansvar för demokratifrågor” att de rödgröna tänker satsa 4 miljoner på att öka valdeltagandet i Göteborg. “Alla ska kunna uppleva att valdeltagande gör skillnad” skrev Bernmar och tillade: “Målet för vårt demokratiarbete är att öka göteborgarnas möjligheter till delaktighet och inflytande“.

Vi har tidigare skrivit om Bernmars selektiva syn på demokrati här och här.

Men valdeltagandet i kommunvalet i Göteborg har redan stigit fyra val i rad (utan några större ansträngningar från de politiska partierna), så varför lägga pengar på något som redan går åt rätt håll automatiskt?

Valdeltagande
1998: 73,35%
2002: 74,09 %
2006: 76,22 %
2010: 78,99 %
2014: 79,20 %

Och varför ska man egentligen rösta i Göteborgs kommunval? Vägvalet skriver:
För är det “något som göteborgarna lärt sig under det rödgröna demokratiska haveriet de senaste fem åren är just hur betydelselös deras röst är. I slutändan är det ändå de rödgröna partitopparna som bestämmer. Trots ett högt valdeltagande och oavsett hur stor majoritet som röstat emot det som politikerna bestämt lyssnar man inte på väljarna.”

Till sist skickar vi med en lista på viktiga saker för att främja demokratin i Göteborg som Bernmar borde lägga sitt krut på:

 • Anslå pengar till att informera om hur man väcker kommunala folkomröstningar.
 •  Omfamna alla sådana initiativ och (som det står i lagen) för en dialog med initiativtagarna.
 • Sluta se människors engagemang (oavsett partifärg) och krav på medinflytande mellan valen som ett hot mot de politiska partiernas makt.

Göteborgarna förtjänar ett kommunalråd för demokratin som ser till alla göteborgares bästa, inte bara till de som röstat på honom.

Läs hela Vägvalets debattartikel här.

Håkan Andersson
Vägvalet

Lägg till en kommentar

 • I dagens GP så hävdar Jan Lenander att “Fler pålästa medborgare höjer rösten om trafiken” – det är att förolämpa meningsmotståndarna.

 • Jag upplever det som tydligt att Daniel Bernmar (V) m.fl. gärna talar TILL folk, inte MED folk genom att lägga in sina debattartiklar som “Slutreplik” på GP.

  Jag ser att detta är för att de är rädda att vissa saker skall komma till allmänhetens kännedom – man är rädd för att ta debatten, utan tar hellre besluten i slutna rum omgiven av ja-sägare.

 • NH: Angående slutreplik, det verkar vara så det funkar rent generellt på GP. Först en debattartikel, sen en replik och till sist en slutreplik. Eftersom Daniel Bernmar (V) startade debatten får han också slutrepliken.

 • Intressant i dagens vetenskapens värld på SVT: Du kan inte räkna med att räddningstjänsten hjälper dig ut, tunneln måste konstrueras så att du kan ta dig ut själv.

  Varför nämner jag detta? Västlänkens hisschakt som är det enda sättet att ta sig ut…

Läs vår syn på Göteborgs utveckling


budget-2019

Prenumerera