DN: Biltullar vid Arlanda flygplats 2012

Som vår läsare Fredrik redan vaket rapporterat om här vill Arlanda flygplats ha biltullar redan 2012. Dagens Nyheter rapporterade igår också om förslaget som innebär att det skulle kosta 100:- att åka från och till Arlanda (50:- i vardera riktning). Flygplatsen begär nu av regeringen att få införa biltullar.

Jan Lindqvist, informationschef på Arlanda, säger: “Men biltullarna förutsätter att vi bygger ut tågtrafiken, annars blir det bara en straffavgift och det vill vi inte ha.

I pappersupplagan av DN fanns ytterligare artikel. Där säger samme Lindqvist: “Detta är något vi tvingas till att genomföra på grund av de miljövillkor som finns.” Det påstås att Arlanda flygplats i annat fall skulle tvingas banta flygtrafiken från 2011 av miljöskäl. Ja, dra ner på antalet flygplan på en flygplats låter lite självspäkande, men hur klokt är det å andra sidan att begränsa tillgängligheten för de som ska ta sig till flygplatsen? Utan resenärer, inga flygavgångar. Precis som i Göteborgs sägs syftet vara att bygga bättre tågförbindelser för pengarna, i detta fall ut till flygplatsen.

Och återigen skulle dessa planer gå totalt om intet om alla slutade åka bil till Arlanda för att ta pendeltåget som ska stå klart 2012. Men eftersom det i papperstidningen står att det redan idag är så “fantastiskt dyrt” att åka buss till Arlanda “att det nästan blir billigare med taxi”, kommer förstås inte en tågresa till flygplatsen heller att bli billig. Folk kommer att fortsätta åka bil till Arlanda, något man förstås redan kalkylerat med.

Det torde nu vara uppenbart att det som inleddes med Stockholms trängselskattesystem blir inspiration till en aldrig sinande ström av yrkanden från andra kommuner och myndigheter om att införa liknande skatter och avgifter. Stockholm följs av Göteborg, som följs av Arlanda. Sedan står Malmö på tur och vem vet var det slutar? Varför inte införa biltullar runt samtliga landets köpcentra utanför stadskärnorna? Och hur löser man koldioxidutsläppen för Ullareds del? Jag ser framför mig rubriken i en framtida tidning: “Klimatet räddat tack vare biltullar på Hisingen.” 😉

Vad är det för typ av samhälle vi i rask takt håller på att få där det verkar som om vi i morgon kommer att ha tullar vart man än ska resa inom landet? Resorna till  från flygplatser blir dyrare än vad själva flygresan med Ryan Air till t.ex. London kostar. Det är något som inte stämmer här.

Läs hela artikeln här.

Håkan Andersson
Vägvalet

Lägg till en kommentar