DN debatt: Centern vill ha hög miljöbilspremie för elbilar

På Dagens Nyheters debattsida lanserar idag Centerpartiet via Maud Olofsson och Andreas Carlgren idén om att de som köper elbilar skall få en premie på mellan 30 000 och 50 000:-. Syftet är förstås att stimulera försäljningen av sådana bilar, minska utsläppen och därigenom få en bättre miljö. Tydligen har Centern plötsligt upptäckt att mycket är på gång inom utveckligen av nya, miljövänligare bilar! Bra så!

Äntligen kommer det ett positivt förslag från politikerna som annars har en förkärlek att lämpa över alla problem som biltrafiken innebär på medborgarna att lösa bäst de kan.  Men så är det ju också snart val. Och samtidgt hycklar Centerpartiet en hel del när Olofsson & Carlgren i samma artikel säger:

Det är utsläppen vi ska jaga, inte bilisterna eller bilarna.

Innebär det att Centern helt plötsligt är motståndare till trängselskatten? Nej, naturligtvis inte. Men visst låter det bra att säga som ovan, men i verkligheten är tyvärr  Centern även framledes ett parti som “jagar” bilister och bilar. Skulle man få en miljöbilspremie på exempelvis 30 000:- när man köper en elbil, räcker det bara till drygt två års trängselskatt i Göteborg för den som tvingas betala 60:-/dag och då ska vi komma ihåg att elbilar är rätt mycket dyrare för oss konsumenter att köpa. Menade Centern allvar med sitt förslag vore det enda rimliga att elbilar också undantas från trängselskatten. Föreslagna miljöbilspremien jämnar bara ut skillnaden i pris när man köper el- och bensinbilar. Men staten vill fortfarande ha in lika mycket i trängselskatt.

Läs hela debattartikeln här.

Håkan Andersson
Vägvalet

Lägg till en kommentar