Dyra studentbostäder rimligt för SGS fastighetschef

I dagens GP kan vi läsa om hur dyra nyproducerade studentbostäder blivit.

Men enligt fastighetschefen på SGS, Magnus Bonander, är detta helt rimligt:

“I förhållande till andra nyproduktioner i Göteborg är det en mycket rimlig hyra. Vi ligger definitivt bland de lägsta hyrorna i Göteborg.”

Att det är ett högt tryck på studentlägenheter i Göteborg kan vi nog alla vara överens om. På Gibraltargatan har kön varit lång och många studenter köar för det finns inga andra alternativ helt enkelt.

Fast man blir lite förundrad över Bonanders uttalande:

“Men det finns också en stor efterfrågan på fina lägenheter. Studentpopulationen är en ganska heterogen grupp. Vissa vill bo så billigt som möjligt och för dem finns enkelrum att hyra för 2 500 kronor i månaden. Men det finns också de som prioriterar sitt boende högt och som är beredda att lägga mycket pengar på boendet under de få år de studerar.”

Jaha, det som styr byggandet verkar vara något helt annat än att det inte finns några alternativ. Man bygger för de som är köpstarkast. Jämlikt?

Lägenheterna på Gibraltargatan är 24–63 kvadratmeter och kommer att kosta 4 800– 8 900 kronor/månad. Det är väl uppenbart att vi måste finna enklare och billigare sätt att bygga?

Då bör man testa flera alternativ något vi fört fram i debatten där vi sa att man t.ex. skulle kunna bygga ute i Angered. Läs vår motion här eller vår budget här.

Sedan kan man ju undra om studentbostäder får dessa hyror, vad blir det för hyror för bostäder i Vision Älvstaden och vem ska bo där? Men det får bli en annan diskussion.

Theo Papaioannou
Vägvalet

Lägg till en kommentar

 • Man kan ju undra i vilken “värld” herr Bonander lever i när han uttrycker sig.. !

  “..det finns också en stor efterfrågan på fina lägenheter ..”

 • Snömos och trams, det finns ingen efterfrågan på “dyra” studentlägenheter. Har man råd att betala sådana pengar så är det betydligt bättre för studenten att köpa en bostadsrätt.

  Att det som så ofta råder en obalans mellan vad folk säger sig vilja ha och vad som finns är en helt annan sak.

 • Det finns en efterfrågan på studentlägenheter, oavsett var de ligger och hur dyra de är eftersom alternativet för utomsocknes är att vara hemlös eller att inte börja studera alls. Den som har pengar eller borgensman kan såklart köpa lgh men det är få förunnat.

  Efter 5 års studier på Chalmers kan jag konstatera att väldigt många studenter prioriterar närhet till skolan av praktiska och sociala skäl. Om en 24-kvadratare i en ombyggd befintlig huskropp nära kostar 4800:-, hur mycket billigare skulle då en förortslägenhet bli enligt ert förslag? Skulle det bli så mycket billigare inkl. busskort att folk väljer det boendet istället för det dyrare centrala?

 • @Johan Och det är få förunnat att komma över de få lägenheter som erbjuds centralt. Tanken med vårt förslag är att färdigställa studentbostäder på flera ställen så att alla kan få en lägenhet. Jag tror ingen ratar ett erbjudande om en egen lägenhet.

  I motionen står det att vi vill uppdra de kommunala bostadsbolagen att “utreda” byggnation i Angered och “utreda” förslag på flera ytterområden där byggnation är möjlig.

  Varför förkasta idéer som inte prövats och utretts?

  Sedan är vi nog alla olika i hur vi väljer att studera. Jag pendlade mellan Göteborg och Borås i fyra års tid och pluggade. När jag var i London i 6 månader bodde jag med sex personer i en trea och pendlade med tunnelbana 40 min till högskolan.

 • Hej Theo,
  Jag har inte förkastat något, jag delade bara de erfarenheter jag har från mina år på Chalmers. Göteborg har rykte om sig som en trevlig studentstad och en stor anledning till det är att många bor nära skolan vilket ger möjlighet till att enkelt deltaga i de aktiviteter som som erbjuds. De av mina kursare som bodde i SGS mer avlägsna boenden sökte sig snabbt därifrån och det gör ju att stämningen på ett sånt boende blir väldigt märkligt.

  Kostnadsnivån är ett stort problem och frågan är om det blir så mycket billigare i stadens utkanter. Orsaken till att många härdar ut med de höga hyrorna är att det åtminstone är ett bra läge. Ska ett boende vara avlägset bör det i vart fall finnas ekonomiska incitament att bo där. Har du någon uppskattning av hur hyresnivåerna i sådana områden skulle kunna ligga i förhållande till de mer centrala boendena?

 • @Johan Som jag skrev så var det vad vi ville ha utrett. Jag tror dock att många prioriterar annat än boende. Studenttiden är inte hela livet utan under en temporär period.

  För att lyckas anser vi att man också bör titta på ytterområdena där det finns mark och kan vara lättare att bygga. Det främsta målet måste ju vara att erbjuda boende så att studierna kan genomföras.

 • När jag studerade i Gbg som är min hemstad bodde jag ju hemma och det var inte i centrum, jag fick pendla men det gick bra och itne förlorade jag möten, kamrater eller träffar, tvärtom, hade massa dag-och kvällsaktiviteter jag kunde gå på. Men för att hinna med plugget var jag istället tvungen att tacka nej till många aktiviteter. När jag sedan pluggade i Sth bodde jag i Solnas studentboende och pluggade vid DN huset på Lärarhögskolan i Sth. Det var samma här. Pendling t/r. Men inte missade jag några kvällsaktiviteter eller träffar med kompisar, tvärtom! För att hinna studera måste man avstå från många träffar istället! Det är “skitsnack” att man måste bo bredvid sin utbildningsanstalt! Man anpassar sig till sina möjligheter. Alla kan inte välja att bo intill sin utbildningsplats. De som studerar på Chalmers campus Lindholmen bor väl i s f bredvid där på Lindholmens studentboende? Men alla får inte plats där heller och jag misstänker att många av dem ändå bor i centrum av olika anledningar och pnedlar då liksom “baklänges”. Många studenter pendlar från Hovås, Kungsbacka, Landvetter osv för att slippa lån och då anpassar de sina träffar och studier så att det passar det livet. Och vill man bo intill sin studieplats anpassar man sig till det, inget konstigt i detta….

 • Det var jag som författade motionen och som grund har in egna studie-erfarenhet. Dessutom, GBG är en liten storstad vilket gör att man kan ta sig från ytterområderna inom rimlig tid. Men glöm inte att många tågpendlar till ex. Skövde och Uddevalla/Trollhättan för genomföra sina utildningar
  Utbildningen måste vara i fokus, och bakom förslaget som jag framställde till Vägvalets styrelse var att skapa ett Campus ute i Lövgärdet. Finns tre potentiella tomter där det tidigare funnits hög byggnation. Att skapa läs- och föreläsningssalar skulle kunna möjligöra att följa föreläsningar från andra universitet/högskolor live, m.m.

  Eftersom vår stad ser ut som den gör så har vi alla möjligheter att göra den till otroligt bra studentstad. Och det vill Vägvalet.