Fler tullstationer i nytt förslag

Igår presenterades ett reviderat förslag på hur många tullstationerna i Göteborg ska bli och var de ska stå.

GT rapporterar om förslaget här.

Här återfinns en lista över gatuadresserna där tullarna ska byggas.

Man kan notera att:

  • 39 betalstationer har blivit 48 stycken på 44 olika platser – syftet med det är förstås att ingen ska komma undan, mer pengar ska tas in
  • Varje betalstation kostar 10 miljoner att bygga – det nya förslaget är alltså 90 miljoner dyrare än det förra, gissa vem som ska betala det?

I GT-artikeln kan man läsa att “De tyngsta skälen till förändringarna är att göra systemet mer rättvist och samtidigt dra in per pengar.

Detta är antagligen mer eller mindre ett citat från de som utrett frågan och det är bra att de öppet erkänner att syftet är att dra in mer pengar. Men hur detta förslag skulle vara mer rättvist än det förra är helt obegripligt. Jo, med fler tullstationer och fler avstängda gator hindras ju s.k. smittrafik (tänk vad jag tycker illa om det ordet, det ger associationer om att man är på flykt från polisen) och fler tvingas därför betala. Det är väl typiskt svenskt att myndigheterna har betydligt lättare att göra saker och ting mer rättvisa genom att försämra för fler än att försöka förbättra för alla?

Hur som helst så är och förblir trängselskatt en oerhört orättvis skatt. Oavsett var tullgränserna dras kommer några att slippa betala helt och hållet medan andra tvingas betala 13 200:-/år (60:-/dag) och bil.

Räknar man ihop vad det blir totalt under 25 år – biltullarnas planerade livslängd – blir summan svindlande: 330 000:- per bil. En familj med två vuxna och två bilar kan alltså teoretiskt tvingas betala 660 000:-! Men deras grannar som bor på andra sidan tullgränsen kan slippa undan gratis.  Hur kan någon politiker försvara ett sådant system?

Håkan Andersson

Vägvalet

Lägg till en kommentar

  • Har det skett någon upphandling av betalstationerna? Om så, har upphandlingen följt EU:s regelverk? Bara en liten fundering inför kommande bataljer.