Förutsättningar för ökad valfrihet (FP)

Kavalkaderna med kommunfullmäktiges gruppledares debattartiklar i GP  fortsätter idag med Helene Odenjung (FP). 

“Folkpartiet liberalerna tror på den enskilda människan och har förtroende för den enskildes egen kraft. Politikens främsta uppgift är att skapa förutsättningar – inte hinder – för initiativ och alternativ. Vi har alltid tagit strid för individens frihet och har våra rötter i kampen för allmän och lika rösträtt.”

Odenjung förespråkar att hon tror på den enskilda människan, MEN i kommunfullmäktige förra torsdagen den 11 mars menade hon mer eller mindre att beslutet om trängselskatt var en bedrift av fullmäktige eftersom enskilda medborgare inte förstår sitt eget bästa. Vidare förstår jag inte riktigt hur man ska tolka att politikens främsta uppgift är att undvika hinder och skapa alternativ. Var är alternativen till trängselskatten? Var är folkomröstningen som ett alternativ till medborgaren? Hur kan man samtidigt som man minskar på individens frihet genom att införa billtullar som en mur runt staden proklamera att man tar strid för frihet? Är det frihet att föräldrar med småbarn ska behöva tvingas till att åka kollektivt och tappa värdefull tid som de egentligen kunde tillbringa med sina barn?

Idag står det i en insändare till GP att de flesta tankstationerna för biogasbilar hamnar på insidan av tullarna. Den enskilda människan som nu har försökt göra rätt för sig miljömässigt blir alltså utstraffad för att hon/han kör en mlijöbil. Låter mer som ett hinder än en förutsättning.

En sak har Odenjung rätt i; Den enskildes egen kraft, vilket Vägvalet kommer att uppvisa till höstens kommunalval.

Theo Papaioannou
Vägvalet

Lägg till en kommentar