Gobigas – två miljarder bortslösade helt i onödan

Idag publicerade GP en debattartikel från Vägvalet om skandalprojektet Gobigas som nu tack och lov ska läggas ner och läggas ut till försäljning. Om någon dristar sig till att köpa anläggningen är dock högst osäkert. I vilket fall som helst lär göteborgarna få stå för merparten av de nästan två miljarder som slösats bort helt i onödan.

Ja, det är faktiskt helt i onödan, för hade bara övriga partier lyssnat till förnuftets röst när Vägvalet redan 2012 som enda parti i kommunfullmäktige sade nej till pengakarusellen och reserverade sig, så hade det besparat varje invånare cirka 4 000 kronor. Men Kia Andreasson (MP) tyckte hon hade rätten att spela bort göteborgarnas pengar i detta högriskprojekt som nu visats sig vara ett totalt fiasko. Vägvalet skriver:

Det är väl bra att alliansen och Martin Wannholt numera säger nej till Gobigas-projektet men det gjorde de inte när det väl gällde. Blocken bestämde sig för att i samsyn rösta ja. Vägvalet var därför enda parti som sa nej till detta vårdslösa projekt den 19 april 2012 i Göteborgs kommunfullmäktige. Nu när man ändrat sig, har miljarderna redan gått förlorade.

Så här såg ett av beslutsunderlagen ut inför omröstningen i fullmäktige 2012:

Kalkyl GobigasHur kan någon enda ansvarstagande politiker med självaktning rösta för något utan att ha kunskap om de uppgifter som är överstrukna ovan?

Det finns en avsaknad av ledarskap i kommunen som har rätt analysförmåga och mod att stoppa kostnadsdrivande projekt som är ett förslösande av göteborgarnas skattemedel. Vägvalet har genom åren haft ett ansvarsfullt och stringent förhållningssätt till slöseriet av skattemedel och vi har gång på gång pekat ut projekt som borde läggas ned. Vi gör det genom att kräva votering och reservera oss mot besluten. För vi anser att det är det enda rätta då vi förvaltar göteborgarnas pengar oavsett om det är inom kommunens budget eller de kommunala bolagen. Denna lekstuga måste få ett slut.

Läs hela debattartikeln här.

Tidigare blogginlägg om Gobigas-äventyret finns till exempel att läsa här.

Håkan Andersson
Vägvalet

 

 

Lägg till en kommentar

  • Att hålla i skattebetalarnas pengar är inget viktigt för en av medborgarna vald politiker. Borde vara första kravet i anställningskontraktet…

    Miljarder på kostander för trängselskatt och Västlänk. Inget ifrågasätts av politikerna eller media utan det trycks igenom utan eftertanke och riktig granskning.

    Miljarder till gasprojekt, samma där, inget ifrågasätts eller granskas noga utan det trycks bara igenom med glada tillrop.

    MEN, om en enda politker köper en tårta eller en toblerone för några ynka tior på tjänstekortet, DÅ JÄ-LAR, då går drevet och allt skall grävas upp och varje sten skall vändas på…

    Slutsats: Skall man svindla så gör det ordentligt, då är det ingen som bryr sig…

  • Det är givetvis inte bra att pengar i ett försöksprojekt som detta rullar vilt. Däremot kan man också förstå att det är värdefullt att prova ny teknik. Tyvärr så verkar det ofta bli så att projekt som dessa blir allt för stora och oöverskådliga där man gör missarna i stor skala istället för liten.