Göteborg satt på världskartan av GT

“Det GT har gjort med sin kampanj för en folkomröstning är faktiskt helt otroligt starkt och väl genomfört. Jag är verkligen imponerad av GT:s resultat, säger Yasmin Namini, Senior Vice President på The New York Times, och President för INMA:s internationella styrelse.”

Så yttrade sig en av världens mest renommerade tidning när GT vann mediapriset i INMA Awards 2014 för sitt arbete med kampanjen för en folkomröstning om trängselskatten, #votegbg.

När jag läste detta blev jag oerhört imponerad. Yasmin Namini, Senior Vice President på The New York Times berömmer och lovordar vår lilla lokala tidning i Göteborg. Och bland de närvarande mediehusen på konferensen fanns ledare för Der Spiegel, South China Morning Post, The Times of India, The Irish Times, Nigeria Daily Post, The Guardian, Buzzfeed, Aftenposten, The Washington Post, Google och många fler. Inga småtidningar direkt.

Spotlighten var vänd mot lilla Göteborg där många ledande suktar efter att få staden i rampljuset. Dock är det väldigt tyst. Kanske inte så konstigt eftersom GT:s kampanj var något man hånade och beskyllde för att vara felaktig.

Som Leif Pagrotsky som skrev följande på twittret.

Leif Pagrotsky hånar GT:s initiativ

Johan Trouve, VD på Västsvenska handelskammaren, pratar om att vi ska “Boosta!” Göteborg. Men när det faktiskt sker en “boostning” och en lokalt förankrad göteborgsk tidning vinner en stor utmärkelse, då är det helt tyst från Västsvenska handelskammaren.

Är det inte lite märkligt?

Det är ju uppenbart att prestige går före allt annat. Vi borde festa loss på Götaplatsen under pompa och ståt med tanke på det som har skett. För priset och uppmärksamheten kring GT:s initiativ innebär även att vi  väcker en viss nyfikenhet om Göteborg, vilket i sin tur attraherar turister och företag. För det är väl det som alla pratar om? Hur vi ska väcka intresset för Göteborg.

Så, ledande politikerkollegor, svälj stoltheten och se förbi trängselskatten och den infekterade debatten. Se det fantastiska som GT gjort och som faktiskt inger hopp om att det går att vända något negativt till något positivt.

Ring upp Frida Boisen och gratulera henne och hennes medarbetare som gör vad de kan för vårt älskade Göteborg. Jag har redan gjort det.

Läs mer här:

Theo Papaioannou
Vägvalet

Lägg till en kommentar

 • Är det inte kravaller, dödsskjutningar, eller brunna diskotek så är det bristande demokrati Göteborg är känt för…

  Känns som en turistattraktion i sig. Skall besökarna ta med sig bananer att slänga till oss infödingar när de kommer på besök?

  Som storföretag skulle jag fundera mer än en gång innan jag etablerade mig i denna avkrok

 • Jag ser det som närmast parodiskt, med tanke på kommentaren ovan, att Handelskammaren befinner sig i denna soppa med fingrarna djupt ned i den kommunala kakburken. Organisationen som skulle vara näringslivets röst i politiken har vänt på en femöring (i den mån man kan uppbringa en sådan 2014) och är istället politikernas röst i näringslivet. Jag var själv medlem en gång. Jag är inte medlem idag. Jag har nämligen inte träffat en enda företagare som tycker det här är bra, undantaget möjligen firmorna som får bygga tunneleländet och leverera trängselkameror och datasystem. I övrigt verkar inte särskilt många positiva.

  Jag satt på ett seminarium om vårt Västsvenska Paket i Uddevalla som anordnades av Handelskammaren. Året är 2012, månaden vill jag minnas är september. Gunnar Malm, GD på Trafikverket, är nedflugen från Stockholm. Inte ens Malm var särskilt entusiastisk till tunnelbygget eller trängselskatten, den enda som verkade allmänt positiv var Handelskammarens då nyanställde “infrastrukturexpert” påhejad av Trouvé. I övrigt satt företagare från Uddevalla, Lysekil, Vänersborg och Dalslandskommuner med skeptiska miner och undrade varför Göteborg får alla pengarna. Malm inleder sin framställan med att förklara sin roll och sin syn på Trafikverkets verksamhet. Han säger i denna presentation meningen: “Jag anser personligen att vi inte skall bygga nytt hela tiden, utan i första hand ta tillvara på det vi redan har i största möjliga utsträckning.” Den meningen säger allt.

  Ingen, som inte är involverad i beslutet eller förmånstagare vad gäller miljardrullningen, är särskilt positiv. En klar majoritet av alla jag träffar är förbannade, känner sig överkörda och är emot i största allmänhet. Då är det som Frida och GT har gjort en ren hjälteinsats för demokratin och hon förtjänar alla priser i världen, inklusive Nobelpriset. Världen är illa ute när en journalist kämpar hårdare för demokrati än våra folkvalda. Kanske känner man sig som Ikaros där man sitter i kommunens höjd och viktlöst svävar ut i rymden. Kanske. Och kanske vill man flyga hela vägen till solen, man känner inte längre några gränser. Ett gott råd till alla potentiella rymdresenärer i kommunen, solen bränns.

 • Om inte annat så borde GP lära sig av “lillebror” i Göteborg. Men inte ett knyst har setts på GP om detta. Det närmaste man kommer är GP verksamhetsrapport från 2001.

  Detta visar också på att GP har varit en medspelare i att undertrycka önskemålet om folkomröstning genom att agera passivt och underlåta att granska makthavarna i Göteborg.

 • Upproret som GT gjorde är jättebra.
  Fast visst är det lite konstigt att GT skulle blivit hyllat över hela världen (enligt dem själva). När man googlar på namn som tex. INMA Award, Boisen, GT, Gothenburg och sen ställer in att man bara vill ha svar på sidor som är skrivna på engelska – ja då får man noll (0) svar?

  Lite märkligt att ingen än GT själva skriver om detta i hela världen, om det nu är så stort, eller?