Göteborg tappar ännu mer i ranking

Idag får vi siffror som visar att Göteborg rasar 30 platser från 97:e till 127:e plats i näringslivets återkommande enkät över företagsklimat i landets 290 kommuner. Redan förra året påpekade vi att detta är inte bra för stadens utveckling och det väcker stora frågor om regionförstoring. Är den möjlig när företagen inte är speciellt intresserade av att etablera sig i kommunen?

I vanlig ordning tillbakavisar Anneli Hulthén (S) kritiken och tycker att rankingen inte är helt rättvisande. Hon tycker sig uppleva en positivare inställning vid flera möten med företagsledare den senaste tiden och väljer att hänvisa till en tidigare rapport om näringslivet i Göteborg.

Hon säger också:

“Kommunikation är svårt i större kommuner.”

Detta får jag inte ihop då Stockholm klättrat 8 platser från 31 till 23. Varför funkar kommunikationen där och inte i Göteborg? Någonstans borde den rödgröna majoriteten och framför allt kommunstyrelsens ordförande vara självkritiska och ta undersökningarna på allvar. Kommunikationen blir inte bättre än vad man gör den till. Återigen kan vi konstatera att kommunikation inte är de rödgrönas bästa sida vilket bekräftas på deras hemsida där kommentering för allmänheten är avstängd. De kanske ska fundera på att ordspråket: “städa först framför din egen dörr innan du städar framför dina grannars”.

Trots att man i kommunen fastslagit sju strategiska mål, varav det ena handlade om näringslivsklimatet, för näringslivets utveckling 2010 (d.v.s. för två år sedan) fortsätter Göteborg att backa. Alla förvaltningarna i Göteborg ska arbeta med detta, men Patrik Andersson, vd på Business Region Göteborg, säger att genomslaget inte kommer förrän 3-4 år.

Nu har det gått 2 år och resultatet är sämre. Se hela listan här och artikeln i GP här.

Theo Papaioannou
Vägvalet

I Nyhetsflödet: GP1, GP2

Lägg till en kommentar

  • Ja, inför man trängselskatt i en stad vars största arbetsgivere är fordons tillverkare, så är man ju något förvirrad.
    Det är bara ett sjukt djur som biter den hand som föder den!

  • Håller med om att man ska se upp med varifrån man tar och vart men ger….Det är något av det som hände med hamnen i Gbg, att ta bort det som finns naturligt….

  • Är det ingen som förstår att allt det här är en mycket väl genomtänkt politisk strategi av Anneli Hultén och de sittande styrande politiker? Gör man Göteborg tillräckligt oattraktiv för företagen och människor så löser man både problemet med trängseln i trafiken och bostadsbristen. Folk och företagen kan väl flytta till Stockholm istället. Vi som blir kvar och inte vill/kan flytta kan väl leva på bidrag och åka kollektivt. De e’la gött i Göteborg!