Göteborgs 400-års jubileum 2021

Idag presenterades planerna för hur Göteborg ska fira sitt 400-års jubileum 2021.

Göteborg & Co föreslår tre teman:

 • Nära vatten – tillgången till älven och havet
 • Fler broar – mellan människor och över Göta Älv
 • Öppna rum – fler mötesplatser

Förslag som presenterades var bl.a. att stora Hamnkanalen blir mer levande, flera badplatser mitt i stan, med hopp i älven, utrymmen för grill och picknick vid älven m.m. Men det finns fler idéer än så. Allmänhetens idéer har sammanställts i en bok1680 idéer om Göteborgs 400-årsjubileum. Alla idéer återfinns även på goteborg2021.com. Det är fantastiskt att se hur detta engagerar göteborgarna.

I idéboken återfinns även Vägvalets egna förslag om en västlig ringled runt Göteborg.

Men sedan fanns det ju en del förslag som vi ändå undrar hur man tänkte.

Göteborg ska ta vara på att det regnar mycket. Det ska därför finnas paraplyautomater lite över allt, ungefär som cyklarna. (Särskilt uppskattat av Anneli Hulthén (S) enligt GP). Tänk er den marknadsföringen: “Kom till Göteborg, här regnar det alltid. Men lugn, vi har paraplyautomater.”

Kia Andreasson, (MP) vill behålla gamla Götaälvbron, samtidigt som ny byggs. Den gamla ska vara promenadstråk med kaféer, lummiga grönytor samt odlingslotter. Och varje gång bron ska öppnas så får man glatt ta med sig sin stol och morot till en stadig sida.

Demokraticenter ska placeras på olika platser i staden. Vad är det? Staden kanske skulle börja med att låta medborgarna folkomrösta om trängselskatten först?

Hur som helst så är det alltid spännande med jubileum, men nu gäller det det att gå från vision till handling och skapa de oförglömliga stunderna. Man hade nog kunnat förvänta sig lite mer ambitiösa insatser. Det finns ju trots allt 1680 idéer att välja på.

1923 byggde vi:

 • Liseberg
 • Götaplatsen med konstmuseum
 • Botaniska trädgården
 • Göteborgs Naturhistoriska Museum
 • Slottskogsvallen

Men vi får hoppas att de blir några storslagna inslag trots allt.

Theo Papaioannou
Vägvalet

I Nyhetsflödet: GP1, GP2, GP3, GP4, GP5GT1

Lägg till en kommentar

 • Hur kan beslutsfattarna tänka att det bara regnar här? Det är väl inget charmigt att komma till en stad med sådan reklam. Framförallt inte om vi vill ha Schlagerfestivalen här?! Det borde vara Sveriges soligaste västsida nära Golfvarma havsbad. Hörde på radion om detta och radiofolket tog upp dessa sakerna men på ett positivt sätt med soliga kommentarer. Ang Göta Älv bron kan jag faktiskt hålla med Kia för en gångs skull att den kan behållas som promenad-, cykel- och barnvagnsrallystråk! Men picnic på bron har jag lite väl svårt att tänka mig men visst! Hur går det med de planterade grönsakerna när bron öppnas?De flyger väl all världens väg! Hon måste mena att caféerna finns vid brofästena och inte mitt på men jag kan tänka mig den bilden med flygande morötter….Och vad är Demokraticenter? Ett nytt namn för informationscentraler eller? Som togs bort från Bibliotekens område. Bibliotekarierna har en ca 4 årig universitetsutbildning medan informatörer inte kräver mer än gymnasiet om ens det. En lönekostnadsfråga med mindre kunnig personal….Ambition skriver du, det har väl stadens beslutsfattare, eller? När staden har 400 års jubileum så är hela Hagas alla vägar uppbrutna för den nya tågtunneln och nerhackandet av pålar i leran, skrapandet av grus mot marken som låter som en tordön, grävskopor som arbetar med förskräckliga ljud: Det här är vad 400 års jubiléet i stan låter och ser ut, eller? Har beslutsfattarna GLÖMT detta!?!?!

 • Tummen upp för Göta ringleden till 400-årsjubiléet! Ned med Hagatunneln och vägskatterna till 400-årsjubiléet!

 • Var det någon som blev förvånad när idéerna presenterades? Jag har haft det här på känn hela tiden. Väldigt mycket flum och ytterst få konkreta förslag som gör något bestående avtryck.

  Götaringen gillar jag, bygg gärna ut den med en östlig del också så slipper vi mycket av köerna på E6/E20 genom stan. Men det är klart, då kan vi ju inte straffbeskatta bilisterna med “vägtullar”.