GP debatt: Christer Lövkvist: “Stoppa Västlänken genom att rösta nej i folkomröstningen”

Personligen är jag inte motståndare till brukaravgifter, men kommer ändå att rösta nej den 14 september, i protest mot den arrogans Göteborgs politiker visat och visar i frågor som rör trängselskatten och Västlänken.

Så avslutar före detta GP-journalisten Christer Lövkvist sin debattartikel med rubriken “Naiva politiker bakom Västlänken” i dagens GP. Lövkvist var den som granskade spelet bakom Västlänken i en lång och avslöjande artikel 2012 och den kan läsas här.

Han går därmed ett steg längre än det moderata kommunalrådet Martin Wannholt gjorde för ett par dagar sedan. För till skillnad från Wannholt drar Lövkvist konsekvensen av sina slutsatser. Wannholt säger sig vara för Västsvenska paketet, men mot Västlänken. Men det håller inte, eftersom Västlänken slukar cirka 60 procent av paketets 34 miljarder, så vad är det egentligen Wannholt är för?

Christer Lövkvist menar att Västlänken alltid har varit ett politiskt projekt, och inte alls nödvändigtvis det bästa och billigaste sättet att lösa kapacitetsproblemen vid Göteborgs Central. En uppgraderad centralstation “kunde byggas snabbare, mycket billigare och skulle likt tunneln klarat de närmaste årtiondenas trafikökning. Men den var ingen tunnel och därmed politiskt dödförklarad“, skriver Lövkvist.

Angående de tillkommande miljarder som Wannholt varnade för skriver Lövkvist att det i dagsläget förstås är svårt att veta exakt vad notan slutar på. “Det behöver inte gå så illa, men det kan bli värre. Stora infrastrukturinvesteringar, i synnerhet de som gäller spårbunden trafik, har en otäck tendens att hamna långt över budget räknat i pengar. Och under budget räknat i resenärer.

Lövkvist påpekar också vikten av att se till vad den totala kostnaden för Västlänken kommer att landa på, utöver själva byggkostnaden. Det är för oss som ska betala mindre intressant om den kallas för “merkostnad” eller något annat. “För gemene man hänger dessa kostnader ihop och det är fullt rimligt att säga att de sammantaget utgör prislappen för Västlänken.

Lövkvist är inte nådig mot de “ledande politiker, såväl de rödgröna som inom alliansen, förefaller så obekymrade över Västlänkens brister och kostnader“. Antingen ser han att de tänker möta eventuella kostnadsökningar för Västlänken med höjd trängselskatt, trängselskatt i fler år och/eller längre tid på dygnet, eller att nuvarande politiker som Anneli Hulthén (S), Jonas Ransgård (M) och Kia Andreasson (MP) är politiska pensionärer när notan ska betalas. En tredje, enligt Lövkvist, mindre trolig förklaring till att de styvnackat motar alla förslag som inte stavas Västlänken är att de “faktiskt tror att Trafikverket gissar rätt om kostnaderna“.

Trafikverket undgår inte heller kritik av Christer Lövkvist: “Trafikverket vill i debatten framstå som opartiskt. Men varför anlitar då verket dyra PR-byråer för att i glättade broschyrer sprida budskapet om Västlänken som nyckeln till Göteborgs framtid?” Den frågan har vi i Vägvalet ställt i flera år utan att få något svar. Trafikverket tar sig rätten att informera – och undanhålla information, när det passar dem – precis som de bahagar.

Lövkvist slutkläm vänder sig till alla väljare: “Tyvärr blir nu medborgarnas enda möjlighet att ifrågasätta Västlänken att rösta nej till trängselskatt.” Men är det inte snarare så att det är tack vare folkomröstningen som vi fortfarande har en chans att stoppa högriskprojektet Västlänken? Missa inte den chansen, utan rösta Nej i folkomröstningen den 14 september!

Läs hela Christer Lövkvists debattartikel här.

Håkan Andersson
Vägvalet

rosta_vagvalet_sp-500x96

Lägg till en kommentar

 • kanske fel ställe för frågan, men jag har upptäckt massa skyltar i staden vid olika ställen man bygger på, nu senast en rondell vid friggagatan och en cykelbana i Partille där det står ‘en del av det västsvenska paketet’. verkar vara väldigt många mindre saker som.ingår. stämmer detta eller är det ren propaganda?!?

 • Fredrik: det finns bidrag till kommunala ombyggnationer så i praktiken är det både och. VSP betalar inte allt i dessa projekt…

 • Samtidigt som man bör rösta nej till trängselskatten för att åtminstone väcka politikerna i frågan om Västlänken så måste man även gå andra vägar för att påverka politikerna om att tänka om i frågan.

  Det som verkligen förvånar är att alla sittande större partier är så överens i frågan idag, och att det bara finns några få inom dessa partier som Wannholt som vågar yttra sig. Likheten med barn i en lekpark som gjort något de inte borde och som kommit överens om att om alla säger samma sak så blir det nog bra är stor.

 • tack pacman
  får ändå känslan av lite propaganda… man skyltar gärna med VSP så medborgare skall bli positiva till vad tex trängselskatten drar in, fast det i själva verket då alltså är kommunala pengar som står för notan om.jag fattar dig rätt.
  Det står ju ingen skylt om att ‘detta betalar kommunen ‘, utan bara om VSP.

 • Fredrik: visst är det propaganda. Den här filmen säger egentligen allt. Den är full av insinuationer och rena felaktigheter (avståndet mellan Haga och resecentrat på piren är ett, att man insufferable att Korsvägen skall bli trafikfri i markplan en annan felaktighet) , men den visar vad det är man tror på:
  https://www.youtube.com/watch?v=H_x4W__jpYA

 • -Jaså, är det här ni håller hus?!
  Efter att GP den 30 juni stängde möjligheten att kommentera artiklar som lagts upp på GP.se Debatt, så har jag undrat vart alla de pigga kommentatorerna har tagit vägen. En del signaturer har jag sett skymta förbi på en del GP-chattar, men att försöka debattera, med tidningens moderatorer som grindvakt, känns för min del inte alls intressant.
  Nå. Till ämnet:
  Sign ‘NH’ skriver 22:45 igår bl a om att det är så tyst från de sittande partiernas sida när det gäller VL: Ingen öppnar en kritisk näbb -med ett undantag: Martin Wannholt! Säkert visste MW att hans debattartikel inte skulle passera obemärkt, men att Johan Nyhu(s) skulle komma att offentligt kräva MW:s avgång, var nog en överraskning. Antagligen för JN själv. Både tungan och hjärnan slant nog där och dessutom på en och samma gång.
  Lägg märke till att ingen (förutom Theo) bland De Stora Styrande nu ens nämner MW eller hans “orosanmälan”. Kvackandet i ankdammen har nu tystnat efter den första överraskningens hysteriska hojtande. Nu skall väl MW och hans oro för en ofinansierad miljardrullning bara tigas ihjäl, förstås?
  Här har vi en politiker, som efter att ha fått signaler om att det fattas pengar och ett par järnvägsspår i VL, ser risker för att skattemedel bortslösas och därför slår larm. Modigt, säger jag. Men för detta sitt
  agerande blir han istället socialt och politiskt sett behandlad som vore han spetälsk.
  Här ser vi Göteborgsandans mindre go’a sida: Utstötning och avståndstagande när man brutit koden.
  Sicken stad!

 • Idag (25/8) var det chatt med Christer Lövkvist.

  Det kom upp en fråga angående att VV även skickar ut att man skall säga nej till trängselskatten även utanför Göteborgs kommun, men jag ser inte att det är ett problem med det även om det kanske går litet mer papper och trycksvärta. Även de som bor utanför kan påverka de som har rätt att rösta i folkomröstningen.

  Annars tycker jag att det är intressant att de flesta som inte på något sätt är involverade i Västlänken är kritiska till det projektet och många har olika alternativa förslag, men dessa förslag förkastas ofta med “redan utrett”, fast utan någon bra hänvisning till källa för det.

  • NH: Det Vägvalet säger i broschyren som skickas ut till boende i kranskommunerna är att väljarna där kan göra valet till den folkomröstning de aldrig fick genom att rösta på Vägvalet i landstingsvalet. Inget annat. Men det finns förstås alltid politiska motståndare som väljer att förvanska.

 • Den som i GPs chat förvanskade VV utskick var förresten “Ann Samuelsson” som inte precis har varit något sanningsvittne i många av sina tidigare inlägg. Tyvärr är hon väldigt aktiv i forumen och tummar ofta på sanningen, men min erfarenhet är inte att hon gör detta medvetet utan hon skriver vad hon TROR är sant eller utifrån hur hon uppfattar saker och ting…
  …men det är svårt att övertyga henne ens med faktahänvisningar, så därför påminner hon mycket om ett Internettroll…

  • Pacman42: Det står klart och tydligt i broschyren vad Vägvalet menar med att kranskommunerna ska “folkomrösta” på Vägvalet i landstingsvalet. Personen i fråga väljer att formulera om vad vi skriver och spela oförstående.

 • Håkan, jag håller med. Läste den själv igår. Vad jag menar är bara att “Ann Samuelsson” har en tendens att förvränga saker…

 • I dagens GP så sägs att 50% av Göteborgarna är positiva till trängselskatten, men vilka har tillfrågats? Och hur många vill inte svara, är de klassade som “Vet Ej”? Idag är det många som vägrar att ens lyfta luren när det är kända nummer från telefonförsäljare och undersökningsfirmor.