GP debatt: Krav om folkomröstning kraftig signal

Idag skriver Vägvalet i GP om GT:s namninsamling som nu öppnar upp för en ny chans för de folkvalda att lyssna på göteborgarna och låta de få folkomrösta om trängselskatten.

Vi skriver bl.a:

“Kia Andreasson (MP) påstår att det är för sent att folkomrösta. En miljöpartist som enligt sitt partiprogram ska värna om delaktighet i viktiga beslut: ‘När stora och viktiga beslut fattas bör alla få delta. En beprövad form för detta är folkomröstningar.‘”

“Jonas Ransgård (M) har valt att problematisera en folkomröstning och dess frågeställning. Han vill ha garantier för att nejröstare förstår vad de säger nej till. Varför problematiserades inte beslutet om trängselskatt innan det togs 28 januari 2010? Det kunde minsann beslutas i rekordfart utan att konsekvenserna var utredda för exempelvis backaborna, affärsidkarna eller låginkomsttagarna.”

Det är dags att sluta upp att problematisera. Kryp nu istället till korset och erkänn att denna fråga inte tagits i rätt demokratisk ordning och återställ förtroendet mellan politiker och medborgare i Göteborg.

“Att problematisera folks kunnande och förmåga att avgöra olika frågor är inte ett steg mot att skapa dialog mellan politiker och medborgare. Det är ett steg tillbaka.”

Stöd GT:s initiativ: Dyk upp på idag kl 11 på Gustav Adolfs Torg!

Läs mera:

Theo Papaioannou
Håkan Andersson
Vägvalet

Lägg till en kommentar

  • Det är nog så att alla saker som går emot den egna agendan, dvs politikernas agenda, vilken den nu må vara kommer att målas ut som omöjlig och odemokratisk mm. Vad man ofta väljer att stödja sig på är demokratibegreppet utan att förklara detta på djupet. Vad är demokrati och vem bestämmer vad i en demokrati?

    Och vem tillsätter de som bestämmer? Partierna gör detta officiellt, men någon måste ju handgripligen välja vilka som nomineras. Vad har dessa gemensamt? Parti, lojalitet, medlemmar av någon klubb?

    För den direkta kopplingen av lojalitet mot väljarna är svår att skönja. Den sidan har man allt fog att problematisera.