GP debatt: Nio år med lögner och tomma löften

Idag förväntas Göteborgs kommunfullmäktige fatta beslut om hur trängselskatten ska avföras från den politiska agendan. De sjuttio ledamöterna i svikarpartierna KD, M, S, FP, MP, V och Fi kommer av allt att döma att sätta sig över vad 175 561 göteborgare ansåg i folkomröstningen. Man kan inte låta bli att undra hur stor majoritet som krävs för att väljarna ska höras in i kommunhuset? Hade det räckt med 80 %? Eller krävs det kanske 99 %? Är ljudisoleringen total?

Mörkret lägrar sig över demokratin i Göteborg
Det ser mörkt ut för demokratin i Göteborg

Med anledning av denna mörka dag för demokratin i Göteborg, summerar Vägvalet nio års lögner och tomma löften på GP debatt från samma partier.

Redan 2006 konstaterade Alliansen på GP debatt att de var eniga om att säga nej till trängselskatt. Två år senare lovade Anneli Hulthén (S) och Anna Johansson (S) en folkomröstning i samma forum.

Ja, så lät det då. Tydligen kan man bara ändra uppfattning en gång.

I förra årets valrörelse sa statsministerkandidaten Stefan Löfven: ”Vid ett nej faller det Västsvenska paketet”. Han kanske borde påminnas om det nu?

I GP:s #pratbar i juni sa Johan Nyhus (S) att det krävdes ett valdeltagande på ”en bit över 70 procent” för att folkomröstningen skulle tas på allvar. Valdeltagandet landade på 73,47 procent, men Nyhus tillhör ändå svikarna. Han hävdade också att antalet hotade träd vid bygget av Västlänken var överdrivet: ”Jag tror det är 18 träd om jag inte minns fel. Det är inte hundratals träd, man måste hålla sig till fakta”. Ja, Johan Nyhus, när ska du börja med det?

Andra tomma löften Vägvalet lyfter fram är Backautredningen, vad som utlovades direkt efter valet och de slutgiltiga sveken mot dessa uttalanden. När ska t.ex. David Lega ta ansvar för sitt KD:s löfte – både före och efter folkomröstningen att “resultatet i folkomröstningen ska följas“? Snacka går ju!

Läs hela debattartikeln här.

Håkan Andersson
Vägvalet

P.S. Det kan också konstateras att det nya partiet i fullmäktige, Feministiskt Initiativ, redan skaffat en plats på göteborgsandans avbytarbänk. På GP-debatt sjunger de trängselskattens lov och berättar om alla fasor som skulle drabba Göteborg om den togs bort. De nämner förstås inte folkomröstningen och dess resultat med ett enda ord. Välkomna till klubben för inbördes beundran! D.S.

Lägg till en kommentar

 • Och ingen tänker på att trängselskatten kan leda till att folk gärna tar omvägar för att slippa den. Vart tog då vinsten med den vägen?

 • Man kan väl så här i efterhand konstatera att folkomröstningen av trängselskatten blev de svekfulla partiernas räddning!

  Folk var tydligen så naiva att de trodde att partierna skulle lyssna till folkomröstningen och därmed valde dom att lägga sin röst på det parti de brukade rösta på, hade inte folkomröstningen funnits skulle väljarna varit tvungna att ta ställning m.h.a valsedeln och då hade nog den politiska kartan sett helt annorlunda ut.

  Får verkligen hoppas att väljarna i gbg lärt sig sin läxa till nästa gång

 • Även om Vägvalet kan vinna på detta i nästa val kommer troligen SD att vinna ännu mer på detta.

  Sittande politiker spelar gör självmål så kraftigt att SD börjar framstå som ett valbart alternativ för allt fler.

 • I dagens GP på webben finns en artikel med klickbar karta med “Västlänkens största oroshärdar”.

  Den förefaller vara väldigt konservativ i sitt granskande – snarare en dold reklam för Västlänken.

 • Nu bygger man om söderleden flr att trafiken ökar där. Ings plsner på trängselskatt för sydvästra Göteborg också? Nej, det förstås, då förlorar man ju nästa val…

 • I dagens GP så liknas Wannholt med Don Quijote i sin kamp mot Västlänken.

  Men då är vi ganska många Don Quijotes i Göteborg.

 • Manne: Jag vet inte riktigt jag, han ser ju hur de sista halmstråna för att få acceptans på trängselskatten rinner honom ur händerna, så nog är det äkta tårar allt… 😉

 • Nu hävdas det att sättningarna i Göteborg kommer att minska eftersom tunneln för Västlänken väger mindre än leran. Inte känns de löften som ges särskilt lugnande.

 • Ett förslag från min sida – om man vill visa att man kan täta berget tillfredsställande så skulle man kunna göra det på Oscar II fort som har problem med läckande vatten och där berget högst troligt är samma som under centrala Göteborg.

 • Det känns lite som att man måste passa på för det är extrapris nu (staten är med och betalar), lite av det samma som får många att köpa varor de inte behöver bara pga att man får det på extrapris.

 • Anna (WT) Johansson GP
  Är försenings avgiften rimlig ?

  Det är egentligen inte den frågan vi svarar på just nu, utan om det går att ta bort den eller ej. Och där är svaret nej.

  Goddag yxskaft!!

 • Någon mer än jag som stör sig över att det är reklam för Västlänken över hela Internet?

  Framförallt stör jag mig på att man använder filmen som kryllar av lögner och överdrifter…

 • Inte bara på internet men också på reklamkanalerna och på reklampelarna utanför Nordstan ser man denna reklam. Vem betalar för den? Är det dit våra skattepengar går?