GP – Guldregn över trafiken

Redan igår fanns det en indikation från Jonas Ransgård (M) att man nu är lovad pengarna från trängselskatten 2013. Enligt artikel i GP idag så guldregnar det över trafiken. Näringsdepartementet lovar brett och stort 800 miljoner redan 2013 från trängselskatten. Igår skrev vi om att Anders Ygeman (S) nu anmäler regeringens hantering av trängselskatteintäkterna i Stockholm till konstitutionsutskottet. Enligt Ygeman så betalas inga pengar ut till Stockholm Stad. Låter märkligt att Göteborg får andra besked utan att ha betalat in en enda skattekrona.

Styrgruppen fattade också beslut om att utreda trängselskattegränserna i Mölndal och södra Guldheden. Här fanns i det första förslaget cirka 50 fastigheter i Mölndals kommun som inte kunde åka till sin egen kommun utan att betala trängselskatt. Med ändringen av skattezonen löste man det problemet men samtidigt innebär detta att cirka 3 000 hyresgäster i södra Guldheden inte kan komma till sina servicecentra i Göteborg utan att betala trängselskatt.

Jonas Ransgård (M) säger:

“Nu är styrgruppen överens om att lösa detta problem genom att de cirka 50 fastighetsägarna i Mölndal får ett undantag från trängselskattezonen så att de kan resa till kommuncentrum utan att betala.”

Då kanske hela Backa ska skrika lite till så att tullstationerna försvinner så att man kan ta sig till Bäckebol, IKEA och Byggmax på andra sidan motorvägen som planeras i det reviderade förslaget?

Vidare säger han:

“Det förslaget hinner inte komma med i den första propositionen från regeringen men kommer med senare”

Vi förstår inte riktigt hur allt ska lösas i de olika propositionerna och i vilken ordning. Just nu är det lite rörigt när alla säger olika saker om när olika frågor ska hanteras. I december uttryckte Trafikverket att det var bråttom att besluta om det reviderade trängselskatteförslaget för regeringen skulle hinna lägga sin proposition i vår. Trafikverket håller just nu att upphandla alla stationer enligt båda trängelskatteförslagen vilket påvisar en viss osäkerhet.

I samband med diskussionerna om att lägre trängselböter dröjer (idag femhundra kronor om man betalar så lite som 10:- för sent) i Stockholm (Riksdag och Departement) säger Jan Larsson, ämnesråd vid Finansdepartementet:

“Vi har fått besked om att frågan om tilläggsavgiften ska behandlas i samband med övriga frågor om trängselskatten som ska utredas. Det arbetet har inte börjat än men blir gissningsvis klart någon gång i höst.

Har Näringsdepartementet och Finansdepartementet olika uppfattningar när propositionerna ska läggas?

Theo Papaioannou
Vägvalet

Lägg till en kommentar