GP: Inget nytt om trängselskatten

Under rubriken “Inget nytt om trängselskatterna” kunde vi i gårdagens Göteborgsposten läsa att betalstationernas slutgiltiga placering, flerpassageregeln och beskattningen av utländska lastbilar är något som det ännu saknas beslut om. Och nu, efter valet, är det tydligen inte speciellt bråttom längre, vilket vissa politiker lät påskina i slutet av valrörelsen.

Flerpassageregeln – som om den bestämdes – skulle innebära att man bara betalade en passage per resa är enligt GP inte alls så självklar som vissa försökt få det till i debatten. Vägvalets linje har hela tiden varit att den inte existerar förrän den beslutats. Den verkar inte vara närmare beslut idag än för ett halvår sedan.

Enligt artikeln diskuterades inte ens placeringen av de “omstridda” betalstationerna på Älvsborgsbron, Hisingen och Örgryte under fredagens möte i styrgruppen. Vägvalet är dock emot samtliga betalstationers placering, de skapar ovillkorligen orättvisor mellan grannar helt utan någon rimlig grund. Alla betalstationerna är omstridda.

Det allvarligaste som artikeln belyser är dock att det fortfarande inte finns någon plan för hur kollektivtrafiken skall byggas ut innan trängselskatten är tänkt att införas om 27 månader. Det saknas helt enkelt pengar till detta.

Det är ett bekymmer“, säger Håkan Wennerström med den långa titeln regionchef på Trafikverket och ledamot av styrgruppen för det västsvenska infrastrukturpaketet och trängselskatten.

Ett bättre ord att beskriva denna omständighet vore annars “skandal”.

Wennerström tycks anse att det räcker med att bygga busskörfält och förlänga pendeltågsperrongerna för att ha tillgodogöra behoven på ökad kollektivtrafik när tiotusentals bilister helt plötsligt kommer att tvingas åka buss, spårvagn och pendeltåg.  

Utredningen som regeringen håller på med om hur utländska lastbilar skall tvingas betala trängselskatt emotses dock med spänning. Den skall bli klar redan i vinter. Hur ska svenska staten få rätt att beskatta utländska fordon?

Läs hela artikeln här.

Lägg till en kommentar