GP ledare: Säg inte nej när vi fått ja

I dagens GP kan vi läsa en krönika av ledarredaktionens chef Fredrik Tenfält. Med rubriken “Säg inte nej när vi fått ett ja” sätter han bestämt ner foten i frågan om trängselskatten.

Tenfält tycker i och för sig inte om trängselavgifter/skatter han heller, men sällar sig ändå till de som uppgivet konstaterar “men ibland får man tänka om“. För samtidigt som han konstaterar att trängselskatter aldrig kan bli rättvisa, skapar problem och gör så att gator och tillfarter stängs av, så löser de också problem, enligt Tenfält.

Kontentan av resonemanget är att priset för att “få” infrastruktursatsningar till Västra Götaland är trängselskatt och inget annat. Fredrik Tenfält påpekar (mycket riktigt) att en ensidig höjning av kommunalskatten i Göteborg skulle slå helt fel. En sådan har förstås aldrig varit aktuell och anledningen att en höjning av landstingsskatten inte heller diskuterats är att de olika kommunerna i regionen aldrig hade kunnat enas en sådan. Enklare att då lägga ut skatten på en tredje part.

Fredrik Tenfält tar till kvällstidningsspråk när han konstaterar att Vägvalet “rasar” över att kommunstyrelsen i förrgår sade nej till en folkomröstning och citerar (lite slarvigt) vårt blogginlägg från igår. Men nej, det är inte bara Vägvalet som är missbelåtna, det är bland medborgarna det stora missnöjet finns. Vad tror Tenfält egentligen att de 28 000 som skrivit på namninsamlingen för en folkomröstning tycker? En indikation är alla e-postbrev vi fått i dagarna där människor frustrerat häver ur sig mer eller mindre genomtänkta saker om vad de skulle vilja Vägvalet gjorde. Någon tyckte vi skulle kontakta “Uppdrag granskning”, en moderat skrev och undrade om det skulle genomföras några demonstrationer i samband med avslaget av folkomröstningen och andra hör av sig och vill bara “hjälpa till”.

Resonemanget Fredrik Tenfält för är bräckligt. Om det Västsvenska Infrastrukturpaketet verkligen ska karaktäriseras som en satsning, varför ökar då inte statens utgifter för infrastruktur? Summan är samma år från år och även framöver de år som går att överblicka. Som det är i dagsläget flyttar bara regeringen pengar till den region som betalar tillbaka mest in i statskassan i form av trängselskatt. Andra regioner kommer säkerligen att “utpressas” på samma sätt. Alla som läser deckare vet att en grundregel är att aldrig ge vika för “utpressare”, då kommer de bara tillbaka och vill ha mer pengar.

Tenfält skriver också att “Västlänken har också stått i topp på Göteborgspolitikernas önskelista år efter år” och tycker det är “typiskt västsvenskt att när önskemålet till slut blivit uppfyllt utbryter en diskussion om vi egentligen ville ha det så”. Det kanske beror på att Göteborgspolitikerna som Tenfält pratar om inte förankrat beslutet hos väljarna? Är det så konstigt att “vi” reagerar när det också är “vi” som ska betala kalaset? Det hade förstås passat den politiska eliten – och tydligen GP:s ledarredaktion också – bäst om väljarna aldrig ifrågasatte beslut. Attityden är att vi bara förstör och krånglar till det för de som bestämmer och gör upp så fina planer.

Eftersom Tenfält läst vår blogg hade det varit mer intressant om han svarat på de frågor vi ställde ledarredaktionen igår: Hur skulle väljarna ha betett sig för att få en folkomröstning till stånd? Vilket fel gjorde väljarna och när? Skulle vi begärt en folkomröstning redan när det fanns majoritet mot trängselskatt i Göteborgs kommunfullmäktige?

Läs hela ledarkrönikan här.

Håkan Andersson
Theo Papaioannou
Vägvalet

Lägg till en kommentar

  • Ledarkrönikan var märklig och jag undrar också hur väljarna skulle ha gjort för att få en folkomröstning.

  • Här kommer en artikel som representanterna för Vägvalet bör läsa…

    “Den isländska finansministern Steingrímur Sigfússon brukar säga att det finns vissa saker som man inte bör folkomrösta om. Skattehöjningar eller stora ekonomiska pålagor är sådana. Jag håller med honom. Det är ganska självklart att folket instinktivt säger nej om man frågar om de vill stå för notan för att en misskött bank kraschat utomlands. ”

    http://www.svd.se/naringsliv/island-icesave_6079827.svd

    • Daniel Bergqvist: De 28 800 som skrivit på namninsamlingen för en folkomröstning håller uppenbarligen inte med dig om att det skulle vara olämpligt.