GP:s ledare vet bäst

Söndagens ledare i GP levererade ett ganska stort magplask.

Ledaren skrev följande:

“I en intervju i GP i veckan hävdade Vägvalets Theo Papaioannou att med en fortsatt kraftig tillväxt i Göteborg kan omkringliggande städer blir ‘spökstäder’. Det är en både felaktig och defaitistisk uppfattning.”

Detta ansåg söndagens ledare i GP om mitt uttalande om regional tillväxt och myntade därmed söndagens ord: defaitistisk. Ett ord som kan likställas med ovilja att kämpa, modlöshet, brist på motståndsvilja. Det är ju tvärtemot vad Vägvalet uppvisat i över fyra års tid.

Det jag sa var följande på GP:s fråga:

Ni är tveksamma till behovet av en större arbetsmarknad och att Göteborg ska växa. Varför då?

– Vad vi säger är att vi ska ha en naturlig tillväxt, vi ska kunna landa den tillväxten som sker. Det vill många koppla till att vi är invandrarfientliga, att vi inte vill att folk ska flytta hit. Det är inte det det handlar om. Vi måste kunna ta hand om alla problem som kommer när vi växer för det löser sig inte självt. Med en regionförstoring kommer ökade transporter, hur ska vi lösa dem? Vi måste vara ärliga och säga att vi måste hantera det. Sen undrar jag också vad vi gör med de omkringliggande städerna, ska de bara bli spökstäder. Är det inte bättre att satsa så att de får verksamheter och företagsamhet till sig. Så att det kan skapas jobb på de platserna också.

Till detta ordet knyts att det jag uttalar även är felaktigt vilket är märkligt. Vad vet ledaren egentligen om framtiden? Inte mer än någon annan. Och idéerna om kraftig tillväxt stämmer dåligt med det som framkommit i GP:s egna artiklar. Det är ju inga mängder direkt som kringliggande kommuner ökat med under fem år. Synar man siffrorna så är nettotillskottet väldigt lågt. Samtidigt har både Göteborg och flera av Göteborgs kranskommuner ganska stora planer på att de också ska växa. Och de andra städerna utanför Västra Götalandsregionen tänker förstås inte bara se på när invånarna flyttar till Västsverige. Hur mycket skattepengar ska gå till att “tävla” inbördes om nettoinflyttning? Vem är vinnare och förlorare i detta spel?

Vidare skrev GP under söndagen en artikel med rubriken: Västlänken är nyckeln. Nyckeln för tillväxt. Jaha, och snart är väl Västlänken lösningen på allt t.ex. segregationen i Göteborg också. Det blir lite smått absurt.

Även i denna artikel beskrev jag en övertro på regionförstoringen och dess effekter.

“Det är mycket spekulationer i hur mycket vi ska växa och vi har varit med om en sån tillväxthysteri tidigare. Det är därför Angered ligger där det ligger, för att hela industrin skulle ligga på Hisingen. Så kom inte riktigt den tillväxten. Vi kanske skulle bygga lösningar till Västlänken i etapper och stämma av om tio år och se om tillväxten kommer, så vi inte spolar ner pengarna i onödan.”

Jag undrade även var alla 1,75 miljoner människor skulle komma ifrån.

“Vi är ju en begränsad mängd människor i Sverige. Är vi på väg mot en avbefolkning? Ska alla bo i Göteborg? Arbetsmarknadsregionstillväxten som man pratar om börjar bli lite absurd, som i Stockholm där man pratar om en arbetsmarknad som slutar i Karlstad. Jag tror det vore bättre att titta på lösningar som får de mindre städerna runt Göteborg att blomstra.”

Nej, det är uppenbart att när argumenten tryter så tar man till ett ord som defaitistisk tillsammans med ett käckt “han har fel” för att på något sätt trycka ned konstruktiv kritik som var ska alla komma ifrån. Det är ju uppenbart att man inte gillar oenigheten som uppstått.

Det bekräftar ju även en kommunal tjänsteman på en av kommunens egna bolag Business Region Göteborg i GP:

Henrik Einarsson suckar lite när han får frågan om vad som är det allvarligaste hotet mot Göteborgsregionens planer på att växa.

“Vi har ju en folkomröstning i höst. Vi inte hur den kommer påverka och vart den diskussionen leder”, säger han.

Om tjänstemän suckar inför en demokratisk process som ska visa vad invånarna i Göteborg vill, då har vi en lång väg kvar att gå för att skapa det förtroende som denna stad förtjänar.

Använd därför din röst i valet 2014 och folkomröstningen i höst. Det är faktiskt du som vet bäst.

Theo Papaioannou
Vägvalet

Lägg till en kommentar

  • fantastiskt vad de kan skriva på ledaren i den tidningen, jag sade upp min prenumeration för länge sedan…

    Finns det förresten någon indikation på hur det ser ut med ja och nej inför valet å omröstningen? Har göteborgarna blivit mer positiva så att vi röstar ja som politikerna vill…

  • Det känns mera som om förespråkarna för Västlänken börjar med skrämselpropaganda av formen att arbetsgivarna kan spåra motståndarnas inlägg på debattsidor för att tvinga de anställda till rättning i ledet. Är det en polisstat eller en demokrati vi lever i?

    Jag tror att det kommer att bli en smutsig kampanj där GP kommer att smyga in osäkerhet mot bl.a. Vägvalet i form av fler ledare med tveksamt innehåll.

  • GP är obrottsligt lojal mot husbonden FP. Och då FP stödjer västlänken kan GPs ledarredaktion tillåta sig vad som helst för att inte stöta sig med husbonden och i förlängningen gud fader själv.