GT debatt: Floskler förklädda som information

Idag publicerade GT en debattartikel av Vägvalet som kritiserar den broschyr om det Västsvenska paketet som alla hushåll fick i början av december. Broschyren som totalt kostat två miljoner kronor av skattebetalarnas pengar innehåller tyvärr inte den sakliga och neutrala information som man kan förvänta sig av myndighetssverige. Vi skriver:

Granskar man broschyren generöst är fyra sidor information. Resten är ‘tyckerier’, betydelselösa floskler som ‘vi måste lyfta blicken’, ‘Västlänken är den enskilt viktigaste satsningen’ och ‘ett Västsverige öppet mot omvärlden, med färre barriärer’ Har det gått dessa personer helt förbi att Västlänken dömts ut av granskande instanser som olönsam. Och att medborgarna nyss tvärtom fick fler barriärer i Göteborg alla vardagar mellan klockan 06.00–18.30?”

Ja, har vi fått fler eller färre barriärer i och med det Västsvenska paketet under 2013? Tror nog alla vet svaret på den frågan…

Eftersom det mesta som står i broschyren inte kan karaktäriseras som ren information kan man ifrågasätta syftet med publikationen. Det känns inte speciellt långsökt att ett bakomliggande motiv är att få väljarna att rösta ja i folkomröstningen om trängselskatt 14 september 2014. Vi ska övertalas att rösta “rätt” för annars går det inte så bra för Göteborg. Det här är inget annat än skrämselpropaganda – och du får dessutom betala för att få den.

Vägvalet har flera gånger tidigare uppmärksammat och kritiserat när Trafikverket och kommunen/regionen gått över gränsen i samma ämne. Här skrev vi om Trafikverkets övertramp och här, här, här och här skrev vi om regionens klena försvar för Regionmagasinets glättiga bild av verkligheten. Och här skrev vi om när Aftonbladets kolumnist Anders Westgårdh använde sig av sin journalistexamen för att propagera i samma ämne när hans plånbok drog nytta av det. Som synes är detta inget enstaka misstag, utan snarare en medveten strategi.

Men tyvärr händer ingenting. Eftersom det inte rör sig om en journalistisk produkt finns det inga krav på saklighet och man kan i princip skicka ut vilka påståenden som man vill till medborgarna. Det blir upp till dig som mottagare att granska och sila “informationen” innan den kastas i tidningsåtervinningen. Det bästa är förstås att lägga den i den högen direkt när den kommer.

Ett annat sätt att styra vad som kommer ut till väljarna är att intervjua rätt personer, de som redan på förhand är frälsta. Då kan det förstås inte till exempel inte komma på tal att låta Motormännen säga sitt. Nej, det blir säkra kort som man vet kommer att hylla djärvheten hos de politiker som lurade väljarna. Då är det tur att det finns figurer som Västsvenska Handelskammarens Johan Trouvé och Svenska Naturskyddsföreningens  Helena Norin. “Företrädare som många gånger öppet angripit de som kritiserat det Västsvenska paketet ur olika synvinklar. Då kommer invektiven och glåporden fram hos dessa, men i broschyren är det soliga leenden och enighet med makthavarna som visas upp.

Tyvärr är det nog inte sista gången vi får betala för att bli indoktrinerade. Törs vi gissa på ett nytt nummer tre veckor före folkomröstningen den 14 september 2014?”

Läs hela debattartikeln här. Och broschyren kan du läsa här och bilda dig din en egen uppfattning om.

Håkan Andersson
Vägvalet

 

Lägg till en kommentar

 • Mycket bra skrivet. Saknar verkligen objektivitet i informationen som beslutsfattarna lämnar i broschyren samt konsekvensbeskrivningar som inte är tillrättalagda efteråt utan som genomförs FÖRE beslut fattas, så att all information kommer fram, med alla olika konsekvenser som kommer fram från bl.a. Olika myndigheter som är inblandade och människor. Detta är viktigt så att beslut blir korrekt genomförda och ingen instans blir överkörda. Dessutom är det viktigt att folk får lämna egna förslag som kan ge billigare och bättre praktiska alternativ.

 • Dett är ju helt i linje med desinformationen eller kanske man skall ingen information om hur trängselskatten skulle drabba oss före senaste valet. Jag blir frustrerad av att höra politikernas uppfattning att Göteborgarna inte tycker det blev så dyrt som man trott. Är 500 i månaden i ren lönesänkning inte mycket?

 • Tack – jag får hålla med om att den broschyren saknade all form av självkritik och förpassades till runda arkivet ganska fort. Det som jag verkligen saknat är ordentlig presentation av alternativ på ett neutralt sätt som gör att det går att bilda sig en egen uppfattning.

  Tyvärr så får väljare inte ha en egen uppfattning enligt sittande politiker.

 • NH: Politiker är sig själva närmast. Många av de problem vi ser med politikerna i samhället idag är att de blivit en egen samhällsklass vars existens måste försvaras. Detta gör att det är viktigare för dem att bli omvalda nästa val än att göra det de väljs in för att göra.

  Miljöpartiet är det värsta hycklarpartiet av dem alla, deras politik handlar till stor del om att få folk att tro att de är miljövänner oavsett verkligheten (vindkraften är väl ett av de värsta exemplen på detta). Jag läste förresten häromdagen om att flera flygplatser i Sverige slåss om att hinna bli den första fossilfria flygplatsen i Sverige – de glömde dock att räkna med en liten detalj, flygbränslet. Detta råkar också vara den enskilt största koldioxidkällan för många storstadsbor som väljer att åka till Thailand över jul och till medelhavet på sommaren. Samtidigt röstar de på Miljöpartiet för att döva sitt dåliga samvete…

  Politiker i maktposition vill alltid göra något som de kan bli ihågkomda för, precis som envåldshärskare. Det må vara en pyramid eller ett palats, eller en Västlänk eller en bilfri stad…
  …egentligen spelar det inte så stor roll, bara de omnämns i historieböckerna…