#havskampen – Insamling till Ung Cancer och unga människor utan jobb som blir traineer

Idag hade jag äran att får besöka #havskampen som skapats av Why5 for life och två av dess grundarna Victoria Ahlén och Jonas Almeling. Havskampen är en kombinerat projekt för en insamling för Ung Cancer och för att hjälpa unga människor utan jobb. Ett samarbete med arbetsförmedlingen på Hisingen.

Träffade fem unga jobbsökande ungdomar som får arbeta i projektet som trainee med egna ansvarsområden. Ett riktigt projekt som kommer att leverera ett resultat då Havskampen går av stapeln den 10 augusti på Marstrand. Då startar kampen under fyra dygn och två lag, @easthk13 och lag @westhk13, tävlar mot varandra i att samla in pengar till Ung Cancer.

Jag fick också höra om hur ungdomarna fått gå på olika kurser på arbetsförmedlingen, men att detta var en av de bättre eftersom de faktiskt får en arbetsuppgift som de ska ansvara för. De skapar sig arbetslivserfarenhet, kunskaper, kontaktnätverk och en stor chans att få ett jobb efter projektets slut. Sedan Havskampen startat har sju fått arbete och två börjat plugga. Målet är att alla som engagerat sig ska vara i arbete senast den 18 augusti.

Vi diskuterade även svårigheterna om hur entreprenörskapet kring tjänsteföretag uppfattas av kommunerna. Det är svårt att få bidrag för att starta tjänsteverksamheter då det inte handlar om muttrar och skruvar. Därför genomförs t.ex. Havskampen med minimala resurser. Vi måste bli bättre på att tillvarata seriösa innovationer som faktiskt kan hjälpa till att skapa förutsättningar som sätter våra ungdomar i arbete.

Den 10 augusti kl. 11.00 – 17.00 kan man se resultatet av projektet och närvara på Marstrand. Hoppas vi syns där!

Läs mer om #havskampen här.

Theo Papaioannou
Vägvalet

Lägg till en kommentar