I natt var 78 personer hemlösa hos Stadsmissionen – hur många imorgon?

Busväder idag, att vara hemlös denna natt och morgon måste vara mer än ruggigt. Rent av fördj… Stadsmissionen har i natt härbärgerat 78 personer och fått neka tre. Vädret till trots gör Stadsmissionen vad de kan. De utför ett fantastiskt arbete i vår stad. De arbetar mot ett långsiktigt mål om att hemlösa ska hjälpa sig själva ur sitt, i våra ögon sett, miserabla liv. Totalt finns det idag ca 3 500 hemlösa i Göteborg. Jag vågar inte räkna på framtida antal som kan bli hemlösa. Men det är inte godtagbart, det förstår jag.

Idag öppnade en secondhandbutik på Drottningtorget i Stads-missionens regi för andra året i rad. Tillsammans med ett 30-tal andra fick jag information om deras sociala verksamhet samt vad de utvecklar i konceptet Ebbes Hörna.

Ebbes HörnaEn second hand-butik med främst textilier. “Istället för att ta 40 kr för ett begagnat plagg er bjuder vi två för 20 kr“, berättar Stadsmissionen. De tillägger att huvudsyftet är att skapa arbetstillfällen snarare än att maxi-mera bidragspengen. Och för att ge fler göteborgare möjlighet att återanvända.

I dagens Metro går det att läsa att var tredje slänger sina gamla kläder. Det innebär att 70 000 ton kläder och textilier kastas varje år. Mer anmärkningsvärt är att svenskar använder 7 av 10 av sina kläder i garderoben. Unga är bättre än äldre att återvinna sina kläder. Vi andra får lära oss av de yngre!

Som kund hos Ebbes Hörna i Västra Frölunda kan jag tillägga att det är alltid finns något roligt att upptäcka och le åt. Se bara vad jag fann i denna Ebbes Hörna butik på Drottningtorget. Knappar

En medaljtavla över gamla partibeteckningar. Och min tanke fick en vision om framtiden, där vår partiknapp om att stoppa Västlänken med vår partisymbol som en kompass skulle förgylla en medaljtavla. Det är min tro och förhoppning att någon om 20 år ler och känner nostalgi över att se den knappen och minns den kämpaglöd som finns i Göteborg idag för att stoppa Västlänken, pendeltågtunneln som nu planeras.

Den solidariska tanken att ge mer till fler genom att fler bidrar är viktig. Den ideella rörelsen är ett nav i Göteborgs stad som rullar på och bidrar till så mycket.Catarina Petersson och Olof Jacobson

Jag hade en lång diskussion kring ideella rörelser med stads-missionens Olof Jacobson som verkar på Styrsö. Vi var eniga i frågan om betydelsen av ideella rörelser i Göteborg är viktig!

Catarina Pettersson
Vägvalet

Lägg till en kommentar

  • De ideella rörelserna drar ett stort lass i vårt samhälle, tyvärr ser vi en minskande andel som vill eller kan ställa upp ideellt.
    Frågan är varför? Vad kan politiker göra? Vad kan företag göra? Vad vill och kan de utsatta göra?