Invigning av Västsvenska Paketet

Nu har turen äntligen kommit till göteborgarna att förstå förträffligheten med det Västsvenska paketet. Man kompletterar den “pedagogiska” dagisfilmen http://www.denlivligastaden.se/ med en utställning i Älvrummet som invigdes i lördags kl. 11.00.

Med ballonger och modellbyggen ska göteborgarna äntligen få svar på varför han eller hon ska betala trängselskatt. Eller?

Nja, inte riktigt. Invigningen startade med att representant från Trafikverket talade om de olika projekten. Nästa talare var intressant nog från Yimby, Johannes Åsberg. Att Yimby var inbjuden har vi fått några reaktioner på. Förklaringen till detta från informationsansvariga i Älvrummet var att man ville ha ett s.k. “utifrån perspektiv” förutom en politiker och tjänsteman. Ni får själva bedöma om talaren är ett “utifrån perspektiv” eller inte genom att läsa hans blogg http://www.s-bloggar.se/b/577/johannes-aasberg. Läs gärna också Yimbys deklaration om att de är ett obundet partipolitiskt nätverk. Därför blev det lite svårt att inte se en viss partiskhet från Åsbergs sida då han sa att det Västsvenska Paketet är ryggraden för Göteborgs utveckling.

Anneli Hulthén (S) började med att tacka alla inblandade parter såsom GR, Region Halland, Trafikverket, Västra Götalandsregionen, Göteborg Stad och Västtrafik. Men som vanligt glömde hon bort medborgarna. Fast hon bad de ungdomligare medborgarna att tacka henne när hon gått i pension och Västlänken var klar. Det är ju också ett typ av medborgarperspektiv även om det inte är ett jag delar. Hulthén lovade också att kollektivtrafiken kommer att stå redo vid trängselskattens införande 1 januari 2013.

Därefter föll banden in till det Västsvenska Paketets rum. Här återfanns information på väggar, bord, filmdukar och stora interaktiva skärmar. Det som inte fanns var företrädare från de olika partierna. De borde kanske ha varit med nere i Älvrummet och förklarat för göteborgarna varför de väljer att ålägga dem denna skatt.

Vi blev lite förvånande att se att Vägvalet gjort ett avtryck i historien då vi var representerade i tidsaxeln om Trängselskatten – en viktig pusselbit

Ett erkännande kanske att folket inte är så nöjda med beslutet? Men en sak är säker: Vägvalet blir en viktig pusselbit i valet 2014.

Theo Papaioannou
Vägvalet

Lägg till en kommentar

 • Yimby består mig veterligen av flera samordnare och nätverkets medlemmar/användare uppgår i alla tänkbara partifärger. Nätverket är till för alla som vill diskutera stadsbyggnad och verka för den täta blandstaden. Johannes Å´s deltagande och vad som sades går i linje med vad nätverket jobbar för.

  På vilket sätt blir ni något mer än en notis på en tidsaxel, 2014? Då är ju trängselskatten aktiv och byggena har till stor del redan startat.

 • @Daniel Då har vi ytterligare en meningsskiljaktighet i våra uppfattningar. Att Yimby anser att Västsvenska paketet är ryggraden i Göteborgs utveckling är ett ganska stort politiskt ställningstagande. Men jag överlåter det till allmänheten att avgöra, det behöver inte kommenteras nämnvärt.

  Som vanligt så är du ganska mästrande och oförstående för att medborgaren inte är med på denna utveckling. Att vi var en notis på tidsaxeln blev vi också förvånade över men att tro att allt är över 2014 för att trängselskatten har börjat är ju ett väldigt naivt ställningstagande. Västlänkens projektering pågår till 2019 och tills dess kan mycket förändra sig på vägen. Det finns ju något som heter ekonomi och budget som är väldigt främmande för dig.

  Låt oss inte fördjupa oss mer i detta.

 • @Theo: man kan inte fälla osanna påståenden om en person följt av “låt oss inte fördjupa oss mer i detta.”

  Jag undrar om er strategi 2014. Att somliga kommer rösta på er vet jag redan. Vad kommer vara nytt till valet?

  Du har rätt i att projekteringen tar tid. Om den visar extrema problem med geologin skenar kostnaderna och politiker kommer skruva på sig ett par varv.

 • @Daniel Vem har spridit osanna påståenden? Du är inte lite lättvindig i dina anklagelser. Det är väl bara för alla att gå in på länkar till Yimby och Åsbergs blogg och avgöra själva. När i denna gråzon är representanten Yimbyist eller Socialdemokrat? När anordnarna för Älvrummet säger att de ville ha någon med “utifrån perspektiv” så är det ju inte så otroligt osannolikt att någon reagerar på att detta var Åsberg. Det var som jag skrev i bloggen, folk runt omkring oss som reagerade.

  Strategin är precis som nu att få fram debatten om olönsamma projekt och den har öppnat sig och det kommer att bli ännu mer fram till 2014. Du får väl avvakta och se vad som händer 2014. Du kan ju börja med att läsa vår budget.

  Det är ju uppenbart att pengar inte är din starka sida och du tycker att man ska slösa dom hur som helst. Tyvärr känner du inte av vad medborgaren tycker i dessa frågor. Det är ju bra om politikerna skruvar på sig om dom inser att det är felaktigt. Sedan är det ju intressant att du “räknar” med skenande kostnader.

  Men som sagt vi har olika åsikter och du ältar samma frågor om och om igen gällande vår strategi, vad vi vill, hur vi ska göra det ena med det andra, att vi ska lägga av med våra debattartiklar etc. Vi var på plats i Älvrummet medan de andra politiska partierna inte var det. Var du där? Vem ska få medborgarna med på resan? Så igen låt oss inte fördjupa oss mer i en debatt där vi redan vet dina ställningstaganden och där inget mer nytt från din sida tillför något.

 • Hehe, det var inte det jag vände mig emot, utan dina förutfattade meningar om hur jag bedömer samhällsnytta, ekonomi och budget. Bevara oss från sådant floskel så att vi kan hålla oss till fakta. Tror du på dina idéer så presentera dem rakryggad!
  Gällande att sitta på flera stolar samtidigt är det naturligtvis ett bekymmer i allmänhet, men vad gäller Åsberg tror jag inte det 😉 Men alla får bedöma själva… Mer intressant är kanske varför Yimby framför sådana åsikter, om paketet?

  Som jag skrev ovan räknar jag inte med skenande kostnader om inte det påträffas ordinära problem gällande de geologiska förutsättningarna.

 • @Daniel Flosklerna står du själv för. Rakryggad? Alla våra förslag och åsikter är presenterade. Att du inte håller med oss är ju en annan sak. Men du kanske tror att rakryggad betyder att alla håller med dig?

  Nej, du har en snedvriden bild på vad saker och ting ska kosta och helst när det innefattar skattepengar. Nyttan för medborgaren är också något som saknas i din bedömning.

  Du rycker på axlarna att man sitter på två stolar i Yimby men faktum är att det underminerar Yimbys trovärdighet tyvärr.

  Så med detta sagt så avslutar jag debatten med dig eftersom den tillför inget nytt gällande blogginlägget.