Kal och Ada är för trängselskatt 2014 – årets sämsta rubrik

Aftonbladets ledarsida med Anders Lindberg i spetsen skriver att göteborgarna kommer att vilja ha trängselskatt 2014.

Lindberg ger sig in i debatten med samma trötta retorik som de rödgröna använt i snart tre år.

“Om ett år är siffrorna förmodligen omvända. Det var vad som hände i Stockholm när trängselskatten infördes på försök 2006. Vid folkomröstningen i samband med valet samma år röstade en majoritet av stockholmarna för. Sedan dess har trängselskatt blivit en självklarhet. Eftersom den faktiskt fungerar.”

Fungerar? Vi skrev inte för så länge sedan om Märklig ökning av antal körda mil i Stockholms län. Ja, det har kanske bidragit till en mindre minskning i centrala Stockholm men i övriga länet ser vi en konstig ökning. Jämförelsen med Stockholm och dess “omvändande” bland invånarna går inte heller ihop. I Göteborg kan du inte passera utan att betala. Det kan du i Stockholm. I Stockholm fick man folkomrösta, det fick man inte i Göteborg. I Göteborg blandade man bort korten och tog med begreppet medfinansiering som motsäger miljön. Vi måste köra bil för att pengarna ska trilla in i skattekistan. Och till vad? Jo, till finansiering av en tågtunnel till Haga, Västlänken, som nu två gånger sågats av vid knäna av Riksrevisionen.

Lindberg fortsätter:

“Frågan om trängselskatt var stor i valrörelsen 2010. De två partier som var emot, Sverigedemokraterna och det lokala populistpartiet Vägvalet, fick tillsammans under tio procent i Göteborg. Ändå driver Göteborgs-Tidningen frågan om att folkomrösta om just trängselskatten. Trots att det bara är två år sedan valet. Det är rent oseriöst.”

Vem är egentligen oseriös och populistisk? Frågan var inte alls stor i valrörelsen. Bägge blocken minimerade frågan till en sådan nivå att hade det inte varit för Vägvalet så hade debatten varit helt tyst. Vägvalet gick till val på en fråga men idag tre år senare är vi mer än det. Att kalla ett parti som är sprunget ur ett medborgarengagemang för populistiskt tyder på att Lindberg likt sina partikamrater missat varför Vägvalet uppstått. Vägvalet är reaktionen på att de politiskt styrande inte kan göra vad som helst. Det borde kvällstidningsblaskan Aftonbladet reflektera mer över.

Att klaga på att GT driver namninsamling visar på att Lindberg inte alls anser att medborgarna ska få göra sin röst hörd. Det framkommer av hans twittrande:

Jag menar att du bluffar. Det har inte gått fort utan tvärtom mycket långsamt.

Självklart är valresultat relevanta. Alla politiska frågor ändras efter val. Men ni respekterar inte valet.

Det kommer att bli mycket, mycket intressant fram till valet 2014 när många redan nu, trots att införandet sker, får stora skälvan. Jag undrar hur det går för de andra partierna gällande folkomröstningen som faktiskt nu har uppnått sitt mål.

Theo Papaioannou
Vägvalet

I nyhetsflödet: GP1

Lägg till en kommentar

 • Anders Lindberg inser trotts att han är född i Västra Frölunda (Wikipedia) inte en väsentlig skillnad mellan städerna. Trängselskatten i Stockholm omsluter en tät innerstad till vilken arbetspendlingen till ~80% redan innan trängselskatten infördes skedde med kollektivtrafiken vilken håller en helt annan klass än i Göteborg.

  Anders Lindberg har förövrigt i princip hela sitt vuxna liv varit aktiv inom partiet och är lojal mot det. Partiet i detta fall är Socialdemokraterna.

 • Ursäkta, men varifrån får herr Lindberg detta påstående? Att Kal & Ada skulle vara positiva till trängselskatt 2014..

  Att direkt “översätta” förhållanden från Stockholm torde inte kunna göras eftersom det i Stockholm dels genomfördes en folkomröstning, dels finns en genomfartsled utan “grindslant”!

  Nej herr Lindberg! Att direkt översätta förhållanden i Stockholm till Göteborg utan att känna till rudimentära fakta enl. ovan är förutom att vara ren okunskap även att ha ett synnerligen snävt “innerstadsperspektiv” från Sthlms horisont!

 • Anders Lindberg skriver att frågan om trängselskatt
  var stor i valet 2010. Det visar ju bara hur stor Stockholm-
  fokuseringen är på Aftonbladet. Det gick inte att föra en
  vettig diskussion om trängselskatten i valstugorna. Motviljan
  bland de etablerade politikerna var monumental!

  Aftonbladet borde istället vara mer kritisk i sin granskning och
  sätta sig in i fakta. Men för det är kanske avståndet mellan
  Stockholm och Göteborg alltför långt?

 • Trängselskatt är en trängselskatt i Stockholm herr Lindberg. Trängselskatten är inte en trängselskatt i Göteborg herr Lindberg. Det finns skillnader.

 • Re Jan: Det är alltid lika roligt när de skriker om miljö ,med sina blodiga händer formade som en tratt framför munnen.
  Nu är luften i Haga nästa lika dålig som på E6 vid gårda ,Tack för det trafiknämnden och västtrafik.(Se GBG luft, NOx, etc)

 • @Manne. Vad menar du? Återigen ett mycket märkligt inlägg från dig. Annelie är inte 60+, spelar ki och för sig ingen roll.
  @Theo och Håkan. Ni driver en seriös blogg tycker jag. Synd att Manne drar ned kvalitén.

  • Eva: Har tagit bort den delen av Mannes kommentar nu!
   Även om vi diskuterar offentliga personer får inte kommentarerna blir hur “låga” som helst.

 • Kanske är det inte bara göteborgarna som vill ha trängselskatten kvar. Även andra kommuner kanske skulle vilja ha en sådan skatt.
  T.ex. skulle en trängselskatt på avfarten till och utfarten från Landvetter flygplats kunna ge sköna slantar åt Härryda kommun. Dessa pengar skulle man bl. a. kunna använda till att ersätta de härrydabor, som måste betala trängselskatt för att komma till sitt arbete i eller norr om Göteborg

 • Trängselskatten är det mest odemokratiska beslut som gjorts i Göteborg.
  Man får kalla detta för “ryssfasoner” Lindberg när man tar odemokratiska beslut och straffar arbetande medborgare med dessa höjda och orettvisa kostnader och som drabbar mest människor med små inkomster.
  Detta beslut fördyrar våra dagliga inköp av mat och andra förnödenheter.
  Finns det någon i kommunstyrelsen har ens en gnutta hjärnverksamhet kvar och Socialdemokrater detta är ett svek, aj,aj,aj, vart är vi på väg?