Kommunfullmäktige röstade för trängselskatten

Kommunfullmäktige i Göteborgs röstade i kväll Ja till Trafikverkets reviderade förslag om trängselskatt. Endast företrädare för Vägvalet och Sverigedemokraterna röstade emot.

Mer om detta och kommentarer till debatten under de kommande dagarna.

Lägg till en kommentar

 • Katastrof! Uppenbarligen lyssnar politikerna inte på vad människor vill utan kör sitt race utan att bry sig. Lätt att spendera och slösa med andras pengar! Att man dessutom i ett års tid nu ljugit invånarna i ansiktet och sagt att “det är regering som tvingat oss” och “beslutet går inte att ändra” och så får man reda på att det är göteborgs politiker som själva bestämt att man vill ha trängselskatt OCH nu ändrar man hur lätt som helst ett tidigare taget beslut, det som alltså inte gick… Synd att ni inte fick vågmästarroll så attVägvalet kunde påverkat lite mer!

  Men men, politikern verkar ju vet att cykla gå och åka kollektivt i staden är helt rätt och något alla skall tvingas göra. Det är ju bara att titta ut och se hur det ser ut på gatorna utanför och hur kallt detär. JAG känner i alla fall inte personligen att det är ut och gå coh cykla som jag vill göra… Vad jag vet så bor vi i Göteborg, en stad på knappt 500.000 personer, men det är klart att VI skall vara den stad som börjar att lösa alla världens miljöproblem…god natt…

 • I debatten om trängselskatten i torsdags fick vi höra att det inte fanns något problem med legtimiteten i beslutet eftersom vi hade haft ett val där frågan varit aktuell. (Att sedan partierna som röstar för trängselskatt inte alls debatterade frågan i valrörelsen var tydligen inte heller något problem.) Man försökte få det till att över 90% av göteborgarna var för trängselskatt eftersom så många inte hade röstat på Vägvalet eller SD.

 • Partierna som röstade för trängselskatt var mycket medveta om tidsfaktorn. Sju månader kvar till valet. De hoppades på att så få som möjligt skulle bli varse vad som pågick, de försökte tiga ihjäl frågan. Hade Vägvalet haft större tid att verka så hade valresultatet blivit helt annat. Snullet för dem att Vägvalet bildades. Det hade de ju verkligen inte räknat med.

 • Nu är det väl så att för de allra flesta personer så väger man ihop massa saker när man gör ett val. Jag gissar att massor med folk inte gillar trängselskatt men var ovilliga att rösta på Vägvalet då det framstår som ett enfrågeparti. Att sedan sitttande partier kan ta det som en inteckning för att 90% av alla vill ha trängselskatt är häpnadsväckande! Ännu ett bevis på att sittande (och opposition) inte har föränkring i verkliga livet!

 • Om 20 000 av knappt 500.000 personer tycker en sak, är de i majoritet då?
  Vad rör sig debatten egentligen om, att höras mest?
  20 000 okunniga nej “skrikare” är inte fler än 480 000 tysta individer.

 • Johan: Det är 22300 av 400 000 som säger något genom att aktivt skriva under namninsamlingen. Och det är 5,5 % som röstat på Vägvalet. Om du tittar på GP:s snabba enkät undersökning så är det 74% som säger ja till en folkomröstning.

  http://www.gp.se/nyheter/1.501799?poll_1_501799=s&articleRenderMode=result

  Jag tycker det är värre att dumförklara 300 000 invånare i Göteborg för att man inte har bättre argument att komma med. Riv upp beslutet om trängselskatt och revidera alla projekten och bygg det som är nödvändigast och som skapar nytta.

 • Johan,

  du verkar helt missförstå saker och ting.

  För det första är det kommunallagen som medger att ett ärende måste behandlas av kommunfullmäktige om 5% av de röstberättigade kommuninvånarna så önskar. Det är alltså lagstiftaren som ansett detta vara ett viktigt inslag i vår demokrati. Varför då skälla på de medborgare som utnyttjar denna demokratiska rättighet?

  För det andra har de 22 300 personer som skrivit på just denna namninsamling bara uttryck åsikten att det bör hållas en folkomröstning om trängselskatten. De har alltså inte hävdat att deras åsikt i frågan är den som skall gälla, de har inte försökt köra över de andra 95 procenten av medborgarna. Hur dessa personer (och du själv) sedan röstar i en eventuell sådan folkomröstning är helt upp till dem själva. Om du menar att det finns en majoritet för att trängselskatten ska införas borde du väl inte oroa dig för vad en folkomröstning skulle ge för resultat?

  >Vad rör sig debatten egentligen om, att höras mest?
  Om debatten rörde sig om att “höras mest” hade vi redan vunnit. De andra partierna vill inte (och har aldrig velat) diskutera frågan över huvudtaget. Debatten handlar (för Vägvalets del) t.ex. om demokrati, öppenhet, skatter, teknikutveckling och valfrihet.