Låt oss skippa vänster-höger-snacket

De som följt med i debatten om trängselskatten (på gp.se, aftonbladet.se och annorstädes) har säkert märkt mer eller mindre hätska angrepp på det ena eller andra partiet. Flest har nog utfallen varit vänsterut, mot (v), (mp) och (s). Kanske fullt naturligt eftersom de har makten i Göteborgs kommun. Men vad många tycks glömma – eller vara ovetande om – är att de borgerliga är och har varit precis lika involverade i detta odemokratiskt fattade beslut som “regeringspartierna” i Göteborg. Ja, det var till och med kristdemokraterna (när hör man av dem annars?) genom deras Martin Hellström som fick fart på frågan nu sista gången, vilket ledde till att de folkvalda “äntligen” kom i mål med frågan. Moderaterna som gärna vill framställa sig själva som ett “frihetsparti” och säger sig stå för individens frihet (ofta menar de då monetärt=sänkta skatter) har gjort en blixtsnabb kovändning utan dess like och istället – i och med sitt Ja till biltullar –  höjt skatten med rekordbelopp för många! Hur de moderata väljarna accepterar detta förstår jag inte? De kanske fortfarande är paralyserade av chock?

För fyra år sedan lät det annorlunda. Då var det inte så hög svansföring i biltullsfrågan. Då duckade samtliga partier frågan (eller var uttryckligen emot), speciellt (s), som var rädda för att förlora väljare i valet. Socialdemokraterna utlovade då som bekant till och med en folkomröstning innan något beslut fattades i frågan. Detta löfte har man nu svikit. Om man inte har för vana att låta sig luras gång på gång, ter det sig omöjligt att lita på något som dessa politiker lovar i kommande valrörelse. Kom ihåg detta i höst!

Jag ljög lite ovan när jag sa att samtliga partier var emot biltullar för fyra år sedan , för (v) och (mp) var faktiskt för detta redan då i någon form. På sätt och vis respekterar jag deras ståndpunkt mer än de andra partiernas, även om jag förstås inte håller med dem i sak. De har i alla fall inte hymlat med vad de tycker.

Så när vi diskuterar den här frågan – låt oss hoppa över de vanliga vänster-höger-argumenten. Det tjänar inget till, vi blir bara splittrade i kärnfrågan. De borgerliga partierna är precis lika skyldiga till sveket mot väljarna som (s). Detta är inte en vänster-höger-fråga längre, det kanske var det från början? Det handlar snarare om politikerna mot väljarna. Vi är betydligt fler och vi har därmed på pappret makten. Fast i realiteten är det förstås inte så enkelt. Eftersom samtliga de etablerade partierna har gaddat ihop sig i den här frågan är proteströstandet från väljarna nästintill omöjligt. Detta är partierna förstås medvetna om. Ja, det var till och med en förutsättning att alla var med om beslutet, annars riskerade ju ett Nej-parti bli de stora vinnarna i höstens val, på de andra partiernas bekostnad. Det borde alltså räcka med att ett enda av partierna överger sin hållning, då kan beslutet falla som ett korthus! Just nu är det förstås en prestigefråga att hålla ihop, men vi får väl se vilket parti som först börjar sväva på målet, när valet närmar sig. Vilket tror ni det blir? Försök att påverka det parti du normalt stödjer genom att kontakta dem och säga vad du tycker!

Oavsett vilket parti det blir som darrar först; låt er inte luras om partierna drar igång och presenterar reviderade förslag, som på ytan kanske verkar vettigare än det som nu föreligger. Det ingår i deras taktik att kasta åt oss några köttben, då tror de att väljarna bli nöjda (eller mindre missnöjda). Det kan handla om att ta bort trängselskatten på Älvsborgsbron eller kanske sänka avgiften vid något mindre attraktivt klockslag. Alla sådan diskussioner och förslag är bara dimridåer från deras sida. När biltullarna väl är på plats kommer de att ha full frihet att ändra spelreglerna för trängselskatterna genom att höja/ändra taxorna, ändra klockslagen man tvingas betala, stänga av fler mindre gator så man inte kan komma undan skatten m.m. Räkna med att sådana förändringar inte kommer att bli till bilisternas fördel!

Vår ståndpunkt är att biltullar är orättvisa, skadliga och tillbakasträvande.  Ja, i vissa fall är de till och med till skada för miljön – i och med att en del bilister kommer att ta omvägar för att slippa betala tullar!

Dra tillbaka förslaget i sin helhet först – eller genomför folk-omröstningen – därefter kan vi diskutera hur trafiksituationen kan förbättras bäst, utan skrytbyggen och projekt som inte är samhällsekonomiskt försvarbara.

Håkan Andersson

för Nej till trängselskatt i Göteborg.

P.S. Glöm inte att skriva på vår namlista http://upprop.nu/RQVH (OBS! Både för- & efternamn + postort och tänk på att ni måste fylla i de två “kodade” orden som står ovanför röstningsknappen, annars godkänns inte rösten!)

Lägg till en kommentar

  • Instämmer helt i att vi ska skippa vänster-höger-snacket. Nu ska vi gå framåt med ett parti mot biltullar.

    (I förra valet röstade jag på m i hopp om att ha en stark motståndare till biltullar. Tji fick jag. Och de som röstade på s i tron på en folkomröstning i frågan blev lika svikna de.)

  • Kommunistiska Partiet röstade jag på för de drev frågan “Nej till biltullar”. Hoppas de gör det även i årets val. Verkar inte finnas några andra alternativ.

  • Vem går och röstar på ett parti bara för att stoppa biltullar, när det finns så många fler viktiga samhällsfrågor, såsom skola, sjukvård, osv? Det finns ingen anledning att bilda ett nytt parti bara för det här. SD är, som enda parti i kommunen, redan emot biltullarna.

  • Johan: Du menar att det behövs bara ett parti med ett enda mandat som är emot trängsleskatten?

    Jag kan ju vända på frågan: “Vem går och röstar på ett parti bara för att stoppa invandringen, när det finns så många fler viktiga samhällsfrågor, såsom skola, sjukvård, osv?”

    Att man blir upptaxerad med upp till 13200:- per år /bil (enligt nuvarande taxeförslag, vem vet vad det det slutar på för belopp?) under en period av 25 år tror åtminstone inte jag det är en så liten fråga för många.