Mer kollektivtrafik höjer skatten

Många missade nog den pyttelilla TT-notisen i söndagens GP som varnade för en framtida skattehöjning på 1,27 på varje intjänad hundralapp. Anledningen är den som Vägvalet redan varnat för en längre tid: Mer kollektivtrafik leder till skattehöjningar.

Kollektivtrafikbranschen vill ha fördubblat antalet resor i kollektivtrafiken till år 2020 (jämfört med 2006). Ett mål som redan är förskjutet inom västra Götalandsregionen till år 2025. Prislappen för detta, som nu Sveriges Kommuner och Landsting räknat fram, kan alltså innebära en kommunal/regional skattehöjning på 1,27. För en som tjänar 250 000 kr om året innebär det ungefär en skattehöjning med 3 000 kr om året. Tjänar man 400 000 kr blir det cirka 5 000 kr.

Räddningen för många verkar nu bli att målet om fördubblad kollektivtrafik till 2020 inte är möjligt att nå. Den faktiska planeringen bland landets trafikhuvudmän pekar snarare mot en ökning med 34%, vilket skulle kosta 53 öre i skattehöjning. Ibland är det kanske tur för skattebetalarna att verkligheten hinner ikapp alla storslagna planer.

Men man kan ju fråga sig när en förvarning om sådan stor skattehöjning senast ledde till att det blev dödstyst i massmedia, ledarsidor och debattörer?

Håkan Andersson
Vägvalet

I Nyhetsflödet: GP1

Lägg till en kommentar