Moderaterna på villovägar

Det är beklämmande att läsa artikeln i gårdagens GT om hur moderaterna hanterar sitt ställningstagande till kravet på folkomröstning från nära 50 000 undertecknare. Tidigare har Jonas Ransgård uttalat i GT att: “För en folkomröstning talar att det är väldigt många namn som har samlats in med detta önskemål.” Nu verkar det dock som om man helt tänker ignorera alla de som engagerat skrivit på GT:s namninsamling. Frågan är om antalet underskrifter spelar någon roll för moderaterna? Hade dubbelt så många namn ens påverkar moderaternas ställningstagande?

Enligt GT har tre motioner om att säga Ja till en folkomröstning lämnats in till moderaternas förbundsstämma på lördag. En oenig förbundsstyrelse har avslagit lika många. Signalen från moderaternas högsta ledning är tydlig: Rösta ner alla yttringar om att tillåta en folkomröstning.

Moderaterna vill gärna framstå som ett parti som står för valfrihet: Individen ska exempelvis ha rätt att välja skola. De hävdar att det är viktigt att äldre får bestämma fritt mellan offentlig och privat hemtjänst osv. Må så vara; men när det gäller friheten att få välja fritt i en folkomröstning, så är man precis lika ogina som de rödgröna. Anledningen till detta är att de ser människors rätt att välja en annan väg än den moderaterna förbundit sig till som ett hot.

GT skriver: “Det är Askims, Backas och Torslanda-Björlandas Moderatföreningar som kräver att partiet röstar ja när frågan kommer upp i Göteborgs kommunfullmäktige.

I tur och ordning motiverar de tre lokalföreningarna sin motioner:

Fördelar med att säga ja till en folkomröstning: Vi får en konfrontationsyta mot de rödgröna, de som ursprungligen sa nej till folkomröstning.

Drygt 50 000 göteborgare har hittills skrivit under ett upprop angående krav på folkomröstning om trängselskatt. Att fullständigt bortse från deras åsikt borde ur demokratisk synpunkt vara förkastligt.

Vi visar att vi lyssnar på våra medlemmar och tar till oss. Vi minskar politikerföraktet och slutar att huka i buskarna, vi står upp för våra åsikter.

Men enligt GT avslår förbundsstyrelsen alla ovanstående förnuftiga motiveringar de tre motionerna med motiveringen att “det är svårt att veta hur ett eventuellt nej till trängselskatter ska tolkas“. Känner ni igen formuleringen? Det är nästan ordagrant samma formulering som Jonas Ransgård tidigare gått ut i media med i sitt försök att problematisera en folkomröstning. Och syftet med detta torde nu stå klart. Ransgård ville inte att göteborgarna skulle få folkomrösta förra gången 2010 – när Vägvalet samlade in 28 800 namn – och han vill det tydligen inte nu heller. Folkomröstningen ska stoppas med alla medel.

Frågan är vem Ransgård ska skylla på? Det räcker knappast att han uttalat sig i tidningar om hur svårtolkad ett Nej i en folkomröstning skulle bli. Har han själv tagit några initiativ för att få svar på de frågeställningar som han sökt svar på? Har han försökt att lösa “knuten” som han själv konstruerat och pekat på? Det finns inga uppgifter om att någonting gjorts från moderat håll för att bana vägen för en folkomröstning.

Däremot slog sig Jonas Ransgård för bröstet när han i går twittrade ut att: “Styrgruppen f Västsvenska paketet beslutar nu om fördjupad utredning av betalstationer i Backa efter initiativ fr @Alliansen_i_Gbg“. Att hans parti tidigare oreserverat ställt sig bakom tullstationernas placering i Backa nämner han förstås inte. Hur svårt var det att förutse att Backaborna skulle känna sig inringade i sin egen stadsdel? Det fanns ju faktiskt kartor att titta på!

Att de som bor Backa drabbas hårdare än de flesta som ett kollektiv är inte svårt att se. Men i slutändan är det enskilda människor eller familjer som drabbas olika. För de som drabbas spelar det ingen roll om man bor i Backa, Majorna, Askim eller Ale. Moderaternas charmoffensiv riktas mot Backaborna, de som i missnöjda på andra håll struntar man i. De borgerliga försöker decimera missnöjet med trängselskatten till att handla om en väldigt lokal företeelse. Tänk om de någon gång kunde göra något rätt i stället och ta en allvarlig funderare på hela trängselskattens orättvisa konstruktion. Det är nog först då de har en chans att på allvar förstå folks missnöje och frustration.

Läs hela GT-artikeln här.

Läs även om turerna inom Moderaterna här.

Håkan Andersson
Vägvalet

Lägg till en kommentar

 • Moderaterna i Askim torde väl vara en av de “tyngre”, inte bara i Göteborg utan även i landet som helhet.
  Varför inte lyssna på dem och deras åsikter?

  • Bengt: Tydligen har moderaterna något intrikat sätt att hantera motioner (som jag inte kan speciellt mycket om). Om jag fattat saken rätt ska olika motioner passera olika “kommittéer” som i sin tur ska rekommendera hur partiet bör ställa sig till motionen. Men genom att styra motionerna till en viss kommitté (och även genom att styra vilka som ingår i kommittén) kan man på förhand bestämma motionens öde. Sedan har man också någon form av delegatomröstning som de vanliga medlemmarna röstar fram. Någon annan med mer insikt kan kanske förklara bättre/tydligare/mera korrekt?

 • Jag har alltid uppfattat Jonas Ransgård som en försiktig, trygghetssökande och lite feg person. Han trivs bäst när det råder varm konsensus och vill inte sticka ut och särskilja sig ifrån mängden. Det är ödets ironi att det är just han som leder moderaterna i Göteborg när frågan om en folkomröstning för trängelsskatten skall avgöras. Anneli Hulthén och Kia Andreasson är säkerligen mycket nöjda med att det. Ransgård brukar skriva att det är dags för maktskifte i Göteborg. Jo, men man måste VÅGA för att vinna och det är inte Ransgårds starka sida.

 • Verkar som om det förekommer någon form av turbulens inom Moderaterna när det gäller folkomröstningen enligt artikel i GP.

  Inte utan att man undrar vem som rycker i snörena på våra politiker. Någon måste tjäna stora pengar på trängselskatten och Västlänken.

 • Röstar (M) emot en folkomröstning så tror jag att en svekdebatt utan motstycke kommer att föras i Göteborg och resultatet kommer att manifesteras med en missnöjesröstning i nästa val som kommer att ge eko långt utanför Sveriges gränser…

  Att de rödgröna är beredda att ställa till med detta vet vi redan och det är inte särskilt förvånande heller. Men om Alliansens partier röstar emot en folkomröstning, så kommer nog politiken i Göteborg att bli kraftigt förändrad för all framtid.

  Förstår de inte hur förbannade folk är?

 • Jag undrar om Theo eller Håkan vet om det finns någon slags mediabevakning från moderaternas förbundsstämma idag? Man kan följa en del av dem på twitter, men precis som Håkan har twittrat om så skriver de bara vem som talar och inte vad som sägs.

 • Tack så mycket Håkan! Det ska bli spännande att följa det här, även om känslan är att de kommer svika göteborgarna.

 • Ja, moderaterna sa JA! Satte mig nyss vid datorn och såg på Theos twitter att moderaternas förbundsstämma har röstat ja till en folkomröstning. Oerhört glädjande! Hoppas nu att gruppen i kommunfullmäktige kommer fram till samma sak. Heder och respekt till de moderater, bland annat Martin Wannholt, Agneta Granberg och Susanna Haby, som vågat sticka ut hakan och kanske äventyrat sina egna positioner för att stå upp för demokratin.