Moderaterna röstade Ja!

Det är väldigt glädjande att medlemmarna i moderaterna tagit sitt förnuft till fånga och att det största oppositionspartiet faktiskt nu säger ja till en folkomröstning.

Moderaternas ja i lördags är en klar seger i den göteborgska demokratins historia. Vägvalet bildades 2010 och vi initierade en första namninsamling för en folkomröstning. Men de etablerade partierna blev tagna på sängen och trodde väl att denna uppstickare skulle försvinna. Motståndet bland väljarna var dock kompakt över blockgränsen. Vårt krav på folkomröstning röstades sedermera ned av de etablerade partierna.

Efter sommaren 2012 initierade GT sin namninsamling enligt den nya lagen om förstärkt folkinitiativ. Många motståndare trodde att detta skulle misslyckas, men kraften i frågan, som ytterst är en misstroendeförklaring mot ansvariga politiker, visade sig tydligt när GT lyckades nå sitt mål med namninsamlingen redan vid nyår – sex veckor före deadline.

Jonas Ransgård (M) har sedan dess haft bollen länge nog att leverera ett svar till göteborgarna, men istället har han vinglat och problematiserat. Säger sig inte veta hur frågan ska formuleras. Eller hur ett nej ska tolkas.  Ja till trängselskatt eller nej. Istället för att gå på det interna fulspelet finns det nu en majoritet M-medlemmar som rakryggat sagt ja till en folkomröstning. Jag tror faktiskt att de räddat skinnet på partiet som annars skulle tyngts med ett beslut som få egentligen vill stödja.

Nu ligger bollen hos den moderata fullmäktigegruppen. Det framstår som dumdristigt att fatta ett annat beslut än medlemmarna. Det vore varken strategiskt eller demokratiskt. Svekdebatten skulle då att även bli tung internt bland Moderaterna.

Men det återstår att se vad Ransgård gör i sin fullmäktigegrupp, eftersom han fortsatt problematiserar en folkomröstning trots sin egen stämmas beslut. Se exempelvis inslaget från Västnytt nedan.

Och i olika facebookgrupper har de nöjda kommentarerna avlöst varandra i en strid ström. Nöjda är även de flesta moderater som uttalat sig i GP och GT.

GT:s chefredaktör Frida Boisen har också kommenterat moderaternas beslut:

Nu väntar gissningsvis positiva besked från borgerliga kompisarna Kristdemokraterna och Folkpartiet snart följa

Idag, var en viktig delseger för demokratin i ett nytt Göteborg“.

Ja, det var en stor dag för demokratin i Göteborg igår. Det går om man bara vill, det har medlemmarna i Moderaterna visat.

Vi har tidigare sagt gör om, gör rätt. I lördags, gjorde medlemmarna i Moderaterna det!

Theo Papaioannou
Håkan Andersson
Vägvalet

I nyhetsflödet: GP1, GP2GT1, GT2

Lägg till en kommentar