Om politiker och tjänstemän som har det jobbigt

Idag publicerade GP en replik från VägvaletAnders Högströms debattartikel från 3 juni. Högström, som är ordförande för Folkpartiet i Lilla Edet och därmed inte får rösta i folkomröstningen, skrev att folkomröstningen om trängselskatt är “meningslös“.

Argumenten för detta påstående var, i korta drag, att ingenting kommer att förändras om göteborgarna skulle rösta Nej. Högström påpekade framför allt hur besvärligt det skulle bli för hans politikerkolleger när de skulle tvingas till att omförhandla det Västsvenska paketet med regeringen och andra parter. Något som faktiskt är politikernas jobb och som de borde vara proffs på. Se det som en utmaning, Anders Högström!

Vägvalet skriver: “Det är en stor besvikelse att en liberal företrädare inte ställer sig bakom beslutet om den förstärkta rätten till folkomröstning som hans eget parti varit med om att fatta i riksdagen. Denna lagändring som skulle förhindra att politiker som Hagström fortsatt satt och slentrianmässigt nekade väljarnas krav på folkomröstningar i lokala frågor.”

Nej, det verkar inte som om lagen har vunnit laga kraft i Lilla Edet ännu, där Högström sitter. Där ska politikerna bestämma och vanligt folk ska inte lägga sig i.

Och Högström försökte också lägga ut en dimridå om att det därmed var synd om alla väljare förleddes tro att deras Nej-röst faktiskt hade någon betydelse. Han argumenterade alltså mot en redan beslutad folkomröstning, varför då, kan man fråga sig?

Jo, syftet med hans debattartikel var förstås ett helt annat: Han vill att alla som tänker rösta Nej i folkomröstningen ska stanna hemma på valdagen och inse att det är meningslöst att rösta. Men om väljarna fortsätter ge politiker som Hagström & Co sitt stöd är det förmodligen lönlöst. Därför är det tur att det finns andra alternativ att rösta på.

Läs hela Vägvalets debattartikel här.

I en annan debattartikel på gp.se skriver tjänstemannen Shahbaz Khan från Göteborgsregionens kommunalförbund och berättar om de vanliga politiska flosklerna väljarna brukar få sig till del i olika informationsmaterial från Trafikverket och kommunen. Trängselskattens syfte är bla, bla, bla och Läs gärna mer om trängselskatten på Göteborgs stads webbplats eller om Västsvenska paketet på Trafikverkets webbplats bla, bla, bla…

Vi har hört det förut och Khan lyckas med konststycket att använda en tredjedel av sitt utrymme till att citera Göteborgs Stads hemsida angående folkomröstningen, alltså inget nytt under solen.

Khan försöker också lura i väljarna att trängselskatten finansierar “fler än 2 000 nya bilparkeringar“, vilket är ett mycket grumligt sätt att uttrycka sig. Vad det handlar om är alltså pendelparkeringar och inget annat. Alla som försöker parkera i Göteborgs centrum vet att utvecklingen går åt motsatt håll.

Shahbaz Khan är också en av personerna bakom bloggen infrastrukturvastsverige.com där han kan sitta och ägna sig åt diverse politiska vinklingar för skattemedel som andra betalt.

Håkan Andersson
Vägvalet

Lägg till en kommentar