P4 – Åtta partier i Göteborgs kommunalval belysta

I dag hade Radio Göteborg P4 ett program där de åtta partierna som idag inte finns representerade i Göteborgs kommunfullmäktige, men som ställer upp i kommunalvalet, diskuterades. Statsvetaren Henrik Oscarsson från Göteborgs Universitet gästade programmet och kommenterade de olika partierna. Vägvalets partiledare Theo Papaioannou intervjuades kort i början av programmet.

En felaktig uppgift som statsvetaren Henrik Oscarsson yttrar tre gånger i programmet är att det skulle krävas cirka 8 500 röster för att komma in  kommunfullmäktige, det stämmer faktiskt inte! Göteborgs kommun är indelat i fyra valkretsar och det krävs ungefär lite över 3% av rösterna  i en av valkretsarna för att få ett mandat. Hur många röster man har i de andra valkretsarna spelar ingen roll, något utjämningssystem som i riksdagsvalet existerar inte.

Som exempel tog Centerpartiet ett mandat i förra kommunalvalet genom att få 2 478 röster i valkrets nr 3, vilket motsvarade 3,35%. I de andra tre valkretsarna fick partiet lägre procentsiffror och därmed blev det inga fler mandat. Rösterna i dessa valkretsar gjorde alltså varken till eller från. Det är anmärkningsvärt att en statsvetare inte besitter enkla basfakta om hur mandaten i kommunvalet fördelas – eller om han gör det – att han uttrycker sig så slarvigt.

Lyssna på programmet här. Klicka därefter på sändningen som börjar 15.00, Vägvalet börjar diskuteras cirka åtta minuter in i programmet. 

Håkan Andersson
Vägvalet

Lägg till en kommentar

  • Hej, och tack för påpekandet. Du har förstås helt rätt i att det teoretiskt lägsta antalet röster som krävs för ett mandat är betydligt lägre än “ett halvt fullsatt Gamla Ullevi”. Jag borde ha uttryckt mig så här: de partier som i tidigare val knipit ett mandat i fullmäktige har erhållit omkring 8 500 röster i Göteborg. De partier som vill komma in i kommunfullmäktige med färre än 3 000 röster får alltså kontrollera noga att alla partiets väljare bor i samma valdistrikt.

    /H

  • Henrik: Vi tror oss t.ex. ana att Vägvalet har större stöd på Hisingen än i övriga valkretsar. Från vår sida handlar det inte om att ha någon kontroll över var väljarna bor, utan snarare inse att hisingsborna känner sig mer orättvist drabbade än andra. Våra väljare behöver inte vara lika många i de fyra valkretsarna. Tyvärr kan ju ditt uttalande bidra till att fler personer drar sig för att rösta på småpartierna.