PM: Vägvalet lämnar motion om att skapa ett maritimt centrum i Frihamnen

Vägvalet lämnar motion om att skapa ett maritimt centrum i Frihamnen. Under senare år har en rad stora segeltävlingar anordnats i Göteborg. Bara i år har tre stora arrangemang genomförts på ett mycket framgångsrikt sätt. Vi borde bygga vidare på detta koncept eftersom Göteborg har unika förutsättningar att kunna utvecklas till en internationell seglarmetropol.

Få andra städer har så goda förutsättningar, vanligtvis är avstånden för långa och det är svårt att erbjuda publika åskådarplatser.

Vi ser möjligheter att etablera en seglarcenter, badanläggning, kryssningsterminal, en gästhamn samt övervägning att förlägga Maritman i Frihamnen.

Vägvalet vill därför att kommunstyrelsen utreder förutsättningarna för ett maritimt centrum i anslutning till Frihamnen.

Läs motionen i sin helhet här.

Vill du se övriga interpellationer och motioner som Vägvalet lämnat klicka här.

Presskontakt

Tom Heyman
Vice Partiledare, Vägvalet

Tel. 0706-09 67 38
E-post: tom.heyman@telia.com

Lägg till en kommentar

 • Tack Tom, och VV, för att ni tar upp detta förslag att verkligen göra något samlat paket för att:
  1. Utnyttja ett av de få återstående områden som ännu inte explaterats, för att bevara och att kunna hålla levande en stor del av Göteborgs maritima historia.
  2. Göra detta på en central och passande plats, med många angöringsplatser.
  3.Möjligheten att utnyttja de historiska föremålen i aktiva fritidsaktiviteter.

  Att kunna utnyttja området för de kryssningsfartyg som kan passera under Älvsborgsbron låter också intressant.
  Bland de intressanta föremålen att breda plats för vill jag nämna Maritiman, Ostindienfararen Ghöteborg och sist men inte minst den verkliga pärlan i Gbgs sjöfartshistoria, MS Kungsholm.
  För att få hit Kungsholm måste man snabba på. Det pågår ett enormt arbete in en FB grupp om detta. Fartyget lig9ger idag som ett 4-5 stjärnigt hotell, i stort sett i originalskick, i Oman men kommer snart att skickas till en indisk strand för upphuggning. Finansieringen finns klar men den kritiska faktorn är att Älvstranden Utvecklingsbolag inte vill erbjuda en kajplats för denna klenod.
  Fartyget har redan spekulanter som är beredda att teckna andelar för att äga en hytt. I övrigt har Volvo och dess ägare Geely varit i kontakt med denna grupp och önskat möjligheten att hyra hotellrum ombord för för sina besökande konsulter. Det skulle dessutom passa in perfekt att kunna visa upp henne i samband med segelaktiviteter och att kunna erbjuda restaurang och festsalsmöjligheter vid arrangemang.
  Det pågår redan diskussioner med Älvstranden om möjligheten att förlägga henne vid det nedlagda Damenområdet som ju ligger nära frihamnen och kan erbjuda önskat vattendjup.
  Ja Tom jag hoppas verkligen att ditt förslag tillutredning vinner gehör i KS.