PM: Vägvalet lämnar motion om Göteborgs konsertfestival – en mötesplats genom kultur och gastronomi

I dagens Göteborg förespråkas mångfald och inkludering men hur ofta omsätts detta egentligen i praktiken? Hur inkluderar vi olika människor från våra stadsdelar? Ett sätt är att ta del av varandras kulturer och intressen. Musik och gastronomi brukar vara något som förenar många människor. Vi vill ge uppdraget att utreda om en möjlig konsertfestival i Göteborg.

Mötesplatser är ett nyckelord som återkommer i otaliga visioner, som grundläggande för att lära känna och skapa förståelse för varandra. Vi har redan idag flera mötesplatser som står rätt tomma stora delar av året och som vi skulle vilja se användes mera.

I Wien anordnas årligen Vienna Film Festival och i år har man dedikerat denna till Wagner och Verdi. Slogan är ”65 days of classical and modern cultural highlights in front of the City Hall in Vienna”. Från 29 juni till 1 september omvandlas Wiens stadstorg, Rathausplatz, till en unik konserthall utomhus då en 300 kvm bioduk sätts upp på stadshuset. Här visas livekonserter inom genre som opera, balett, musikaler, operetter, klassisk musik, jazz, pop och barn. Till detta finns 22 matupplevelser från hela världen.

Tänk er att genomföra detta på Gustaf Adolfs Torgs stadshus eller på Götaplatsens konstmuseum. En mötesplats för alla som bor i Göteborg, turister, besökare m.fl. Staden lever hela sommaren och festivalen kan kopplas till andra event som till exempel Kulturkalaset. Denna mötesplats skulle också kunna bli Göteborgsoperans och Konserthusets förlängda arm ut till alla i Göteborg. Ett ypperligt tillfälle att förmedla mångfaldig kultur till alla i vår stad. Samtidigt får vi en chans att visa upp våra krögares och eventuella gästkrögares erfarenheter inom gastronomin.

Regn kan vara ett hinder men med alla paraplyautomater och röda stövlar i staden så torde detta inte vara något större problem.

Läs Vägvalets motion här.

Vill du se övriga interpellationer och motioner som Vägvalet lämnat klicka här.

Presskontakt

Theo Papaioannou
Partiledare, Vägvalet

Tel. 0734-42 45 42
E-post: theo.papaioannou@vagvaletgbg.se

Lägg till en kommentar

  • En bra idé, kanske kan den heta Kulturfestivalen eller Hammarkullekarnevalen. Om man vill inrikta den mer mot film kan den ju heta Göteborg International Film Festival.

  • Många visioner finns det på hur det skall byggas, på GP idag: http://www.gp.se/nyheter/goteborg/1.1950626-arkitekterna-skissar-for-goteborg-2021

    Men det som fortfarande gäller är att det skall finnas bra infrastruktur som har kapacitet att klara av resande och andra tjänster. Glöm inte bort avlopp, elförsörjning och vattentillgång – dessa kan också behöva uppdateras.

    Dessutom måste man se efter så att infrastrukturen blir mindre störningskänslig jämfört med idag. I dagsläget så räcker det med en störning på fel ställe för att hela kollektivtrafiken skall haverera. Vi behöver alltså inte mer koncentration till city utan mer redundans.

  • @David Jag vet inte om jag ska tolka din kommentar som sarkastisk. Till att börja med så heter det Kulturkalaset. Vår motion handlar mer om att över en längre tid ge möjlighet att komma i kontakt med olika typer av konserter, kultur och gastronomi. De evenemang du nämner är under korta perioder men jag ser inte att hindrar att man samordnar dem.