Polisen får tillgång till bilderna från trängselskatten

Igår kunde vi läsa i Dagens Nyheter att Regeringen tillåtit polisen få ta del av foton som tagits i tullstationerna för trängselskatt i Stockholm. Tidigare hade Transportstyrelsen avslagit begäran med hänvisning till bilisternas integritet. Men Regeringen kör nu alltså över sin egen myndighet. Det ska dock påpekas att det rör sig om ett enskilt fall och inte är ett generellt tillstånd för polisen att alltid se alla bilder.

Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd (M) säger i en kommentar: “Sekretessen är absolut och integriteten väldigt viktig, men samtidigt har vi ett behov av att lösa grov kriminalitet.

Innan trängselskatten infördes i Stockholm lovade dock politikerna att kamerorna bara skulle få användas i syfte att få in trängselskatten. Men som i så många andra fall sviker man alltså nu tidigare utfästelser när systemet väl är på plats. Då kan man göra som man vill och ingen har någon möjlighet att förändra eller påverka ett sådant beslut. Med precis samma logik kan regeringen i princip ensidigt fatta beslut om att höja trängselskatten med hur mycket som helst eller ändra regelverket för flerpassageregeln. Man skulle t.ex. också kunna införa trängselskatt på lördagar och söndagar om man fick för sig det. Stationerna är ju redan på plats och det vore ju dumt att inte utnyttja dem maximalt.

Advokatsamfundets generalsekreterare Anne Ramberg ser dock klara problem med Regeringens beslut: “Faran med att skapa register och samla sådan här massinformation är att det leder alltid till risken för ändamålsglidning och ett missbruk och felaktigheter.” Och hon fortsätter: “Man upprättar det för ett ändamål och sedan ändras det.

Läs hela DN-artikeln här.

Håkan Andersson
Vägvalet

Lägg till en kommentar