Projektet UPP! eller var det SE UPP!

Idag kan vi läsa om detta makalösa projekt i GP. Var ska man börja? (Läs även här i GP och för den som vill kan jag rekommendera att läsa hela artikeln i pappersutgåvan.)

Jag kan inte riktigt avgöra vad jag anser är mest beklämmande. Att stadens majoritet försöker försvara projektet eller att kontroller inte funnits?

GP skriver att som mest har 195 ungdomar fått ett arbete eller annan sysselsättning genom Upp-projektet med snart två tredjedelar av projekttiden gången. Målet var 4 200. Projektet har tilldelats 63 miljoner kr. Även om det är ca 20 miljoner från EU-bidrag återstår väl ändå ett ansvar om att sköta pengar inom offentlig förvaltning på rätt sätt?

Mats Arnsmar (S) skriver på de Rödgröna i Göteborgs blogg:

“Var och varannan månad kom det nya varsel om tusentals uppsagda från fabrikerna på Hisingen. Det var krigsrubriker i tidningarna om den internationella finanskrisen. Om jag inte missminner mig var då ungefär 4 500 arbetslösa ungdomar registrerade vid Arbetsförmedlingen i Göteborg. I den nya larmprognosen som vi fick på bordet i april pekade kurvorna rakt nedåt. Antalet registrerade arbetslösa unga i Göteborg väntades fördubblas fram till årsskiftet 2009/2010.”

Den rödgröna majoriteten kände sig manad till att visa på handlingskraft för att klara av situationen vilket är helt ok i sig.

Men sedan följer flera bortförklaringar:

“Man kan tycka det är lite märkligt att inga prognosmakare förutsåg detta.”

“Efter valet 2010 hade inte jag längre rotelansvar för arbetsmarknadsfrågorna, men jag vet att de har förhandlat ner volymerna.”

“Men vad tidningen framställer som ett misslyckande för projektet – ‘att det bara bidde en tumme’ – är i grunden ett resultat av att vi till all lycka inte drabbades av den katastrof för unga på arbetsmarknaden som alla prognosmakare trodde skulle komma.”

Till att börja med så skylls det på prognosmakarna men andemeningen är att vi “gjorde som dom sa”. Vidare verkar inte överlämning efter och före val vara de rödgrönas starka sida. Det är väl självklart ett misslyckat projekt när man inte når utsatta mål? Som alltid i alla projekt måste ledningen fråga sig om projektet har en nytta eller inte. Finns det en efterfrågan av det som projektet ska leverera? Om det nu råder kritiska samhällsfaktorer bör ju styrgruppen vara ännu mer uppmärksam. Om det nu fanns en styrgrupp?

Anneli Hulthén (S) fortsätter bortförklaringarna i sitt blogginlägg:

“Men intentionen var att starta åtgärder för att minska effekterna av ungdomsarbetslösheten. En granskning av den borgerliga regeringens arbetsmarknadspolitik gentemot ungdomar hade också varit önskvärd i det sammanhanget.”

Intentionen håller jag med om var rätt, men styrningen är dessvärre inte lika bra. Att sedan fortsätta med att begära att en granskning även ska göras av den borgerliga regeringen förstår jag inte. Var inte projekt UPP! att sätt att visa regeringen hur man skulle göra?

Bara i den här sammanställningen finns ju flera poster att ifrågasätta om det tillför någon nytta till projektet. Lokalhyran på 3 200 000 kr sticker ju ut ganska markant och är ca 5 av projektbudgeten (8 % av kommunens pengar om vi räknar av EU-bidraget). Vad för nytta har ungdomar som ska ha arbete att denna lokal finns på Drottningstorget?

Enligt GP så var beslutet trots allt enhälligt i kommunstyrelsen:

“Beslutet om Projektet Upp fattades efter initiativ från socialdemokraterna, vänstern och Miljöpartiet hösten 2009, men beslutet var enhälligt i kommunstyrelsen.”

Även Alliansen borde finputsa sina överlämningar efter val.

Hulthén säger vidare att:

“Vad planen framåt är när vi eventuellt går in i en än mer turbulent ekonomisk situation vet vi heller ingenting om.”

Jag säger bara: Inga mer projekt av karaktären UPP!

En råd: Om det ska göras fler insatser i form av projekt på lösa grunder och “dåliga” prognosmakare, se då till att ha en ordentlig projektorganisation med en styrgrupp som håller koll på projekten!

Theo Papaioannou
Vägvalet

Läs mer och följ utvecklingen om UPP:

Lägg till en kommentar

 • (Y)our tax-money at work. Göteborgsandan lägger sig som en inkontinentdrabbad filt likt dimman tungt över Götets plebs nejder.

  Förvåningen lyser dock med sin frånvaro i den hukande staden, då vi som inte röstade på troikor ser socialism i praktiken; endast en grön-röd röra klarar av ett inköp av gardiner, värda ostronfynd. 150 papp!? Kvalifikationer av Imelda Marcos-klass i inköpsleden där. I Extortown där tullar snart resas sinar aldrig kassaflödet av andras intjänade pengar.

  Sverige är väl f ö nettogivare av bidrag till det megalomaniska EU… Secka pärlor?

 • Problemet är också hur det ser ut för arbetssökande alla dem här projekten. Det finns absolut ingen skillnad är det ett projekt, privat företag eller ams som hjälper till med att hitta jobb. Alla följer samma linje: skriva CV, praktik. Skriva ett CV kan var lite svårt, men ams klarar det fint. vad det gäller praktik vill jag bara svära: jag har gott nätverksadministration kurser, bokföring, försäljning… praktik blev jag erbjuden i park och natur…
  Samt på ställen där man har praktik i 90% fall är det garanterat att efter dig tar dem in bara nya gratis praktikanter, resten 10% är otroliga fall där man får provanställning, och innan prövo tiden är slut tar dem in nya praktikanter.
  unga idag har ganska svag vilja för att jobba och dem som verkligen vill får bara tillfälliga jobb som inte leder någonstans. Samt är det också ganska vanligt just nu att efter en anställning går det en-två månader att söka nytt ställe.
  men för atbetsgivarna är praktikanter är rean GULD dem behöver inte betala ett enda krona, och kanske får till och med nån bidrag. vem fan ska anställa på riktig då?
  jag är arbetsökande i flera år nu. arbetsförmedling ville ge mig psykist kodning (det skulle nog leda till förtidspension om inte det är samma)
  istället för jobb. fast min dumma samvete låtit inte det hända.
  det värsta är att flera av mina kompisar vill inte jobba alls. hela livet på soc är inte problem för dem.
  av dem som vill jobba tänker skita i Sverige och flytta där jobb finns. Dem flesta av mina kompisar är blattar så väl som jag är.

  om tio år kommer vi ha massa människor som är redan 30 men aldrig har jobbat, och inte heller kan.

 • @Mikael Tack för ditt inlägg. Det ger en insyn som tyvärr stadens ledning saknar då dom satsar pengar fel saker utan att veta vad dom håller på med. Det är ju frustrerande att hoppa från ett jobb till ett annat och det borde vara mer kontinuitet i anställningarna. Jag tycker det är mycket bra att du fortsätter att kämpa då du uppvisar en vilja att arbeta vilket är viktigt för att bli en del i samhället. Har du deltagit i just Upp-projektet?

  @Stefan Ja, samarbetet över partigränserna är luddiga.

 • Undrar vad det är för rutten kultur i denna stad? Verkar som alla partier tror att i Göteborg vet vi bäst, fastän det ju är tvärtom!

 • @Spectator Ja, man kan ju undra. Att köra prestigeprojekt utan kontroller gör inte saken bättre. Nu ska man utreda och utreda. I den riktiga världen så lägger man ned projekt som misslyckats och som i detta fall misskötts.

 • Ni kanske skulle kolla fakta om antalet deltagare innan ni går ut o gapar.
  Journalisten sitter ju o blåljuger så det borde vara åtalbart.

 • hej. just i upp har jag inte medverkat faktiskt.
  samt kan jag inte räknas om ung längre, ska fylla 28 snart 😕
  men som sagt det spelar ingen roll vad snackar vi om arb.förmedling eller upp. man kan säga att det är själva processen med att söka jobb är dåligt upplagt och alldeles för byråkratiskt. samt nyanställda just nu har inte mycket bättre än slaver i egypten.
  vad gör handläggare på arb.förmedling? hade massa träffar det senaste åren, men fortfarande vet inte. hjälper att skriva cv. that’s it. handläggare låter alldeles för smart för cv skrivande jobb. samma som kalla städare för lokalvårdare.
  jag vill ändringar ske men inte i form av ny chef, eller nytt projekt som kostar 50+ miljoner. all människor som är redan i arb.förmedling ska göra sitt jobb annorlunda:
  först och främst kontakta arb.givare (som lagt ut anonns) och kolla lite mer på vad är det han efterfrågar(går d bra med ut-från-skolan eller verkligen behövs erfarna människor.)
  körkort behövs det verkligen eller inte.
  (körkort just nu är en dokument av att du kan åtminstone köra bil
  vilket betyder att du inte galen, att du inte alkis, att man kan lite på dig att ge dig ratten)
  och när åtminstone dessa frågor avklarade så ska handläggare boka intervjuer med så många som man kan hitta i sin register.
  head hunting liksom. fast lite mer aktivt. med tanke på landets ekonomi.

  man blir arg när man kommer in på deras kontor!(arb.förmedling) så mycket plats så lite görs.

  med dem pengar man lägger på arb.förmedling och alla möjliga arb.marknads åtgärder man kan ju fan bygga en stor nog fabrik så problem med arb.lösheten försvinner…..

 • @Per Nu lägger man ned projektet UPP pga av det låga deltagarantalet, uppnådda mål, antalet ungdomar satta i arbete. Förtroendet för projektet är noll. Är det inte bra att det uppmärksammas att skattebetalarnas inte används rätt? Vem tar sitt politiska ansvar?

 • @Mikael Det låter kämpigt och trögt. Har du framfört detta till dina handläggare? Tror det är bra om de också hör hur man uppfattar arbetsförmedlingen. Jag håller med dig fullt ut att man kunde använt pengarna mycket bättre på alternativ som kunde gett fler arbeten. Vi får hoppas att detta blir en läxa för kommunstyrelsen.