90 000 folkomröstnings-fans har inte fel

Idag publicerade GP Vägvalets replik på en debattartikel från i förrgår som de rödgröna regionpolitikerna Birgitta Losman (MP), Leif Blomqvist (S) och Sören Kviberg (V) hade undertecknat. De skrev bland annat att det enligt deras bedömning var “felaktigt” att lyfta ut trängselskatten ur en helhet och folkomrösta om den. GT:s namninsamling har över 90 000 underskrifter. Om 50 miljoner Elvis-fans inte kan ha fel, kan nog inte 90 000 medborgare ha det heller. Och det har de inte!

För dessa politikers okunskap om vad som faktiskt gäller lyser igenom. Vägvalet skriver: “Grundlagen om det förstärkta folkinitiativet ger medborgaren rätt att väcka frågor mellan mandatperioderna. Är det fritt fram för höga politiker att strunta i grundlagen när det passar?” Losman & Co kan tycka vad de vill om den lag som deras partikamrater i riksdagen klubbat igenom, det är helt enkelt just “felaktigt” att ha invändningar mot den demokratiska process som är fastslagen i grundlagen.

Vidare ansåg trion att det är “orimligt att folkomrösta om en del av paketet i bara en av de kommuner som finns i Västra Götaland“. Då föreslår vi att regionen omedelbart utlyser en folkomröstning i hela regionen! Om Losman, Blomqvist & Kviberg ser ett demokratiskt underskott i att bara väljarna i Göteborg avgör trängselskattens framtid, finns inget som hindrar dessa folkvalda att ta ett vidare grepp och låta samtliga väljare i Västra Götalandsregionen folkomrösta. Vad väntar ni på?

Vi avslutar med följande: “Sluta krångla och låt medborgarna få använda sin lagliga rätt att folkomrösta!

Läs hela debattartikeln från de rödgröna här.

Och läs hela Vägvalets replik här.

Theo Papaioannou
Håkan Andersson
Vägvalet

Lägg till en kommentar