Självklart kan trängselskatten tas bort!

Trängselskatten kommer som läget ser ut just nu att införas 1 januari 2013 men som rubriken lyder så kan den självklart tas bort när som helst. Allt annat är lögn! Så länge byggnationen av Västlänken (tågtunneln under Göteborg till Haga) inte startat, vilket den inte gör förrän tidigast 2018-2019 då endast projektering pågår nu, är det inga större problem.

Göteborgs kommunfullmäktige äger frågan och kan ta beslutet att riva systemet när som helst. Läs brevet från Finansdepartementet här.

Trängselskattesystemet ska enligt prognoserna kosta ca 1 miljard kr att bygga och ca 250 milj kr att drifta. Det innebär att trängselskattesystemet är avbetalat inom 16 månader, d.v.s. 1 år och 4 månader. År 1 kommer 750 miljoner att betalats av och år 2 efter fyra månader har ytterligare 250 miljoner betalats av.

Om Göteborgs kommunfullmäktige skulle ta beslut på att ta bort ett pågående trängselskattesystem kan det således avvecklas efter 16 månader. Det enda tråkiga med detta är att göteborgarna då har fått betala trängselskatt under tiden fram tills dess helt i onödan. Men det går också att ta bort systemet och svälja förlusten, inget nytt på den horisonten då det görs varje dag genom andra dåliga beslut. Läs om GoBiGas-projektet här som kostat invånarna 1,4 miljarder kr.

Valet 2014 blir avgörande för trängselskattens och framför allt Västlänkens existens framöver. Du bestämmer då genom att använda din röst.

För en sak är säker: De andra partierna kommer att anse att varje röst de får är ett ja till trängselskatten och det Västsvenska paketet!

Vad blir din skattehöjning?

Vill du veta mer? Läs gärna våra frågor och svar här.

Theo Papaioannou
Vägvalet

I nyhetsflödet: GP1, GP2, GP3, GP4

Lägg till en kommentar