Precis här ska vanliga göteborgare ha verkligt inflytande.

Vägvalet – demokrati på riktigt.

Vägvalet är Göteborgs kommunfullmäktiges enda parti som drivs av vanliga, engagerade medborgare. På sätt och vis är vi Göteborgs enda folkrörelseparti. Så varför kallas vi då för missnöjesparti och griniga gubbar?

Förmodligen för att varken Alliansen eller de rödgröna vill att du som engagerad medborgare ska komma till tals.

Visst, de vill gärna ha din röst vart fjärde år men däremellan vill de helst sköta allt själva – utan din inblandning.

Konsten att först kringgå demokratin…

Vår huvudfråga – att stoppa Västlänken – är ett utmärkt exempel, likaså trängselskatten. Det är två av de viktigaste frågorna i Göteborg någonsin. Det vore ju rimligt att de debatterades och diskuterades i en valrörelse. Men inte.

Istället gjorde de rödgröna och ”oppositionen” upp mellan två val i sluta rum, långt från demokratisk insyn och kontroll. Därefter var det bara för dig som vanlig medborgare att tugga och svälja.

Men vi i Vägvalet var tykna nog att kräva att göteborgarna – som får minst nytta och störst problem med Västlänken – skulle få göra sin åsikt hörd. Så går det normalt till i en demokrati.

…för att sedan strunta i den helt.

Första striden gällde trängselskatten. Folkomröstningen i valet 2014 vann vi stort – 57 % av göteborgarna röstade Nej. Men övriga partier slängde resultatet i papperskorgen. Det säger allt om deras syn på demokrati och på dig som väljare.

De lovar väldigt runt, men när du väl har röstat vill de kunna göra precis som de vill. Raka motsatsen till demokrati på riktigt. Vilket är det vi står för.

Demokrati på riktigt – för hela Göteborg.

Som du kanske har förstått är demokratin en hjärtefråga för oss. Den genomsyrar vår politik i frågor som till exempel äldrevården, skolan och förskolan:

  • Alla ska kunna få välja vårdgivare – kommunal eller privat.
  • Förskolekön ska bort en gång för alla, föräldrar ska inte behöva åka kors och tvärs med sina barn till dagiset eller till skolan.
  • Alla skolor i Göteborg måste få lika hög standard – därför vill vi avskaffa stadsdelsnämnderna som bara kostar pengar i onödan.

Välkommen till Göteborgs enda folkrörelseparti!

PS: Efter åtta år i kommunfullmäktige har vi såklart breddat vår politik. Länkar till djupare presentationer av var vi står i olika frågor hittar du nedan. DS.