Valet 2014 avgörande för trängselskattens framtid

Trafikverket släppte idag pressmeddelande att Högsta förvaltningsdomstolen anser att upphandlingen genomförts korrekt och att nästa vecka skriver därför Trafikverket avtal med leverantören Q-Free som vann upphandlingen medan konkurrenten Kapsch förlorade och överklagade. Lite märkligt kan tyckas som vi skrivit tidigare på bloggen, då det finns många frågetecken kring upphandlingen bl.a. som Kapsch pekar på att CTS som utvärderade förslagen till tekniksystem åt Trafikverket delvis finansieras av statliga innovationsmyndigheten Vinnova. Vinnovas generaldirektör sitter i styrelsen för Q-Free.

Vid årsskiftet införs därför med stor sannolikhet trängselskatt i Göteborg men i dagsläget har vi fortfarande inte fått några bra svar från övriga partier om varför personer med olika inkomstlägen som mest kan råka ut för en skattehöjning på 26%. Detta i motsats till någon som tjänar över 50 000 kr som mest kommer att få en skattehöjning mellan 3-7%.

Detta innebär att valet 2014 blir väldigt viktigt eftersom de etablerade partierna kommer att se varenda röst på dem som ett ja till trängselskatten, det Västsvenska paketet och Västlänken. Därför är det bra att redan nu börja fundera på hur man vill använda sin röst. Vägvalet har redan idag börjat bredda sig i flera frågor och har tagit ställning i många andra.

Läs gärna våra interpellationer och motioner samt yrkande, yttranden och remissvar på vår hemsida.

Se gärna karta hur trängselskatten påverkar just dig.

Vi brukar ofta få frågan om att beslutet är ju redan taget, kan man verkligen häva det? Alla beslut i ett demokratiskt samhälle går att ta tillbaka. Se bara på hur politikerna backade i Danmark gällande trängselskatten. Det gäller bara att säga ifrån ordentligt vilket Vägvalet fortsätter att göra tillsammans med medborgarna.

Theo Papaioannou
Vägvalet

I nyhetsflödet GP1, GP2, SVD1, DN1

Lägg till en kommentar

  • Hej Theo!
    Jag bor i en villa i Backa. Kan det vara lagligt att ta ut trängselskatt för att åka till återvinningsanläggningen tex i Tagene?

  • @Mattias Tydligen kan det vara så då stationen sätts upp där. Du kommer nu att endast kunna åka och slänga skräp på lördagar hädanefter då återvinningen endast är öppen dagtid. Du kan ju köra över Tuvevägen/Kärra och Tagenevägen norrifrån. Miljövänligt?

  • Det är redan långa köer på helgerna vid återvinningscentralerna. Tala om att det blir trängsel på soptipparna.