Var är alla nu som kritiserade GT?

Alla ni som menade att GT vida överskred sina befogenheter när man bedrev en namninsamling för att få till en folkomröstning, var är ni nu?

Kritiken mot GT var inte nådig från vissa håll. Valda politiker – som rimligtvis i andra fall –  står bakom det fria ordet och pressfrihet, kände sig påhoppade och förföljda. Och maktens lakejer var upprörda för att en tidning drev politik och uppviglade medborgarna att tycka något som de egentligen inte tyckte (ja, ni vet de där tröttsamma argumenten att en del utvalda klarar att ta ställning själva, men de andra (“de som inte tycker som vi”), de har så lätt att bli otillbörligt påverkade av onda krafter).

Så alla ni som tyckte att GT tog på sig en roll som de inte borde, varför är ni tysta nu när kommunledningen väljer (för det handlar faktiskt om ett fritt val från deras sida) att köra över det som väljarna kom fram till i folkomröstningen? Att alla folkomröstningar är rådgivande vet vi redan, att våra “folkvalda” har ett ansvar för att vårda demokratin likaså. Rent formellt fanns det inget hinder för GT (via de tre medarbetare som startade namninsamlingen) att göra som de gjorde. De bröt inte, precis som våra ogina politiker, mot någon lag. Istället var det de facto GT:s moral som attackerades: “Hur kan de bara med?” och “hur understår de sig”?

Därför borde samma personer nu ställa svekpolitikerna mot väggen med samma frågor! För det kan väl inte vara så att det var bara för att man var för trängselskatt som man var emot en namninsamling och folkomröstning? Och det kan väl inte vara så att politikerna var emot folkomröstning bara för att man inte ville riskera ett dokumenterat nej-resultat?

Politikernas ställningstagande mot sina egna väljare i Göteborg är tyvärr inte någon engångshändelse. De allra flesta lokala folkomröstningarna negligeras i Sverige. Därför ändrade riksdagen lagen 2011 i en förhoppning att denna trend skulle brytas. Efter fyra år med den nya lagen kan man nog konstatera att den är verkningslöst. Det är nästa alltid samma partier lokalt som säger nej som i riksdagen godkände lagen. Hela situationen är därmed mycket motsägelsefull.

I morgon manifesterar vi för demokrati och för att stoppa miljardrullningen med skattepengar i Västlänken.
Demonstrationen avgår från Götaplatsen kl. 13.30. Kom i tid, det kommer att bli trängsel (men ingen extra skatt ändå!)

Demonstration 7 mars 2015

Håkan Andersson
Vägvalet

Lägg till en kommentar

 • “..en del utvalda klarar att ta ställning själva, men de andra (”de som inte tycker som vi”), de har så lätt att bli otillbörligt påverkade av onda krafter). ..”

  Hur var det nu Orwell skrev.. ?

  Jo! “..All animals are equal but some are more equal than others..”

 • Nu verkar det bli möjlighet till en Folkomröstning också för kranskommunerna att säga Ja/Nej till Västlänken
  Gårdagruppen börjar nu också alltmer marknadsföra sina fina lösningar och förslag till Västlänken.
  Ja, då blev det fart på kommunledningen – Ut med containern på Gustav Adolfs Torg omgående – och informera folket om varför ledningen vill ha sin Västlänk…

 • På Västnytts inslag om länken på webben står det att det förväntades 20000 men att det bara kom 4000. Det går emot andra uppgifter om 8-10 tusen. (saklig och opartisk???)

  Överlag genomsyras mediernas rapportering av att detta är en liten proteströrelse som de hoppas kommer att dö ut.

 • Bengt: Ett citat ur min favoritbok, vad trevligt! 🙂

  Den boken borde läsas av politikerna i Göteborg, inte bara för detta citat utan därför att den till stor del förklarar varför folket inte är nöjda med de som styr (svinen).