Vem är förvånad?

Idag meddelade infrastrukturministern Anna Johansson (S) att backaborna inte slipper trängselskatt när de åker till sitt köpcenter för att handla. Frågan ska först utredas av finansdepartementet.

Vi har lovat att göra undantag för de boende i Backa, men vi har faktiskt inte lovat någon förändring redan från 1 januari 2015“, säger Anna Johansson (S). Hon tillägger: “Min bedömning är att vi hinner utreda frågan under 2015, men jag har inte fått någon lägesrapport ännu.

Backautredningens egen webbsida står det dock: “En nyhet är dock att regeringen föreslår att undantagsregeln ska träda i kraft den 1 januari 2015.” Fast det var förstås den förra regeringen som lovade det…

Innan valet var läget ett helt annat. Den 14 augusti var Johan Nyhus (S), Jonas Ransgård (M) och backautredningens Per Bergström Jonsson på finansdepartementet och träffade Anders Borg (M). Efter mötet sa Bergström-Jonsson att det var klart att departementet förordade Göteborgs förslag.

Och tre dagar (!) före valet rapporterade GP att: “Redan vid årsskiftet är det tänkt att Backaborna ska slippa betala trängselskatt när de passerar någon av de fem betalstationerna i Backa. Denna snabbändring blev känd i veckan när regeringen skickade ut förslaget på remiss till 13 instanser. Svaren ska vara inne redan den 19 september.

Resten är historia. Folkomröstningen slutade i ett tydligt nej, Backaborna röstade resolut nej till mutan, Anders Borg flydde utomlands och den nya regeringen sitter redan löst. Det kanske inte är så konstigt att de har viktigare saker för sig just nu än vad som händer i rikets andra stad?

Nedan återfinns ett kollage av twittermeddelanden från maktpersoner – politiska företrädare och andra – som antingen trodde på vad som lovades eller som struntade i om det var sant eller ej. Före valet var det viktigare att vinna röster än att nödvändigtvis vara helt sanningsenlig. Det slående är att idag, när motsatt besked kommit, twittrar inte dessa personer alls om Backa, tystnaden är total från dessa personer och organisationer.

Sist återfinns Vägvalets Theo Papaioannous tweet i ämnet.

=============================================

Socialdemokraterna i Göteborg var konstigt nog mer säkra den 3:e juni än vad de är idag:

Screen Shot 12-02-14 at 03.20 PM

Redan 4 april visste Socialdemokratiska kommunalrådet vad som skulle ske. Idag twittrar hon om den avslutande Bilbo-filmen istället.
Screen Shot 12-02-14 at 03.23 PMClaes Wennberg är ombudsman för Socialdemokraterna i Göteborg:Screen Shot 12-02-14 at 03.23 PM 001  Screen Shot 12-02-14 at 03.22 PM 001 Screen Shot 12-02-14 at 03.22 PMJohan Trouvé från Västsvenska Handelskammaren är alltid kvick att basunera ut positiva nyheter. Idag säger han ingenting om Backa.Screen Shot 12-02-14 at 04.25 PM Screen Shot 12-02-14 at 04.24 PM
Screen Shot 12-02-14 at 04.23 PMDet moderata vallöftet från Anders Borg och Moderaterna i Göteborg blev till sand:Screen Shot 12-02-14 at 03.17 PM

Nuvarande miljöministern (MP) tyckte det var en seger för backaborna! Undrar hur många gånger hon varit i Backa? Hon vet i alla fall inte skillnaden mellan trängselskatt och avgift.Screen Shot 12-02-14 at 03.15 PM 001

Det kommunala “opartiska” organet “Vårt Göteborg”, vars redaktör Carin Smederöd ogenerat debatterar för ja-sidan på nätet.Screen Shot 12-02-14 at 03.03 PM 001

Till och med paketet själv twittrade!   Screen Shot 12-02-14 at 03.01 PM

Vänstern kunde inte heller låta bli att twittra fyra dagar före valet:Screen Shot 12-02-14 at 03.03 PM Tre dagar före valet är Helene Odenljung (FP) säker på sin sak:
Screen Shot 12-02-14 at 03.13 PMaScreen Shot 12-02-14 at 03.13 PMb
Och här är facit från 16 augusti:
Screen Shot 12-02-14 at 03.14 PMSamma dag, 16 augusti, skrev Vägvalet i en debattartikel i GP: “Enligt ett e-brev från Backautredningen ska finansminister Anders Borg ha sagt att ‘ändringen ska införas skyndsamt’, men också att det ‘fortfarande måste utredas lite till’. Det låter ungefär som när Borg brukar lova att även utlandsregistrerade bilar ska betala trängselskatt. Det vill säga, att det kommer att ske. Någon gång. I framtiden. Kanske. Vänta bara.”

Vem är förvånad?

Håkan Andersson
Vägvalet

Lägg till en kommentar

 • Det enda jag förvånas över är att så många väljare trodde att folkomröstningen skulle svänga över sittande politiker så att de ändrade uppfattning. Istället har det blivit ännu hårdare låsning på att trängselskatten skall vara kvar och Västlänken skall byggas.

  Nu är det dessutom tal om nyval 22 Mars.

  Och nu när Åkesson är sjukskriven så visar SD sin inställning tydligare.

 • När det gäller Kamnes utspel idag ser jag det bara som ett försök att se till att Miljöpartiet inte skall förlora röster vid omvalet.

  För många partier i Göteborg kommer detta ganska olägligt eftersom deras agerande efter valet visar att respekten för folkomröstningen inte finns. Detta kan slå rejält på utfallet i riksdagsvalet.

  Den största risken med ett omval är inte om Alliansen får makten, det är om SD än en gång framkallar en krissituation. Att folk röstat på SD är inte bara främlingsfientlighet, det handlar också om ett missnöje med de etablerade partierna som ställt sig långt från väljarna och nedvärderar dem.

 • I dagens DN så finns det en artikel av Bo Rothstein som avhandlar hot mot den nordiska samhällsmodellen: http://www.dn.se/debatt/identitetspolitiken-hotar-den-nordiska-samhallsmodellen/

  Man behöver inte ens gå så långt som att titta på olika typer av identiteter som sexuell läggning eller religion för att se sprickorna, det räcker med att titta på utslaget av folkomröstningen och ledande politikers inställning i frågan. Förtroendet för de sittande är inte särskilt stort just nu.

  Men kanske vågar inte Rothstein sträcka sig så långt som starka olikheter mellan olika frågor som tas upp som går på tvärs mot de normala kategoriseringarna som religion, sexuell läggning eller klass? Vissa beslut slår rent geografiskt (som Västlänken). Visserligen så är geografi och samhällsklass förknippade med varandra, men inte fullständigt. Tittar man på Nordvästra delen av Stor-Göteborg (Inklusive Öckerö kommun) så finns hela politiska spektrat representerat, och denna del får ingen glädje av Västlänken men måste vara med och betala trängselskatt ändå.

Läs vår syn på Göteborgs utveckling


budget-2019

Prenumerera