Visa politiskt kurage och säg ifrån

I dagens GP reflekterar ledarsidan över VD-avtalen som inte följer de riktlinjer som politikerna bestämde 2004.

Man kan bl.a. läsa följande:

“…att de aktuella avtalen kommit fram i en miljö som de ansvariga mer ser som en bolagsvärld än som en politisk förvaltningsvärld.”

“Representanter för offentligt ägda bolag runt om i landet glömmer alltför lätt att det ytterst är medborgarna de representerar och att det är deras pengar de använder. Pengar, som skulle kunna användas till bättre saker än oskäliga avtal. Men bland de kommunala bolagen i Göteborg tycks det finnas en kultur där rädslan att gå miste om en chef är större än viljan att följa gällande riktlinjer och beslut.”

Kulturen i de offentliga bolagen måste förändras. Vem ansvarar för detta?

I pappersutgåvan av GP efterlyser professor Bo Rothstein politiskt mod för att komma till rätta med guldkantade kommunala fallskärmsavtal som inte följer politiskt fattade beslut.

Bo Rothstein menar att kommunledningen har redskapen för att se till att politiskt fattade beslut följs och säger:

“Det är bara att klämma till. Det som krävs är politiskt kurage. Allt annat är bara slapphet.”

Anneli Hulthén (S) som är kommunstyrelsens ordförande håller ju givetvis inte med:

“Enligt riktlinjerna från 2004 är det stadsdirektören som tecknar vd-avtalen. Så vill hon att det ska vara även i fortsättningen. Vi måste diskutera ihop oss så att politiska beslut följs. Nu har vi politiker precis fått upp ögonen för det här problemet och måste få tid att samdiskutera vad som är den bästa lösningen. Men jag tror att det är bra att ha stadsdirektören som en spindel i nätet.”

Ska det verkligen vara stadsdirektören som även i framtiden tecknar avtalen? Är det verkligen tillämpbart då rutinerna inte har följts? Jag tycker nog att Stadsledningskontoret har bränt sina broar för att ha det förtroendet. Sedan är det lite löjeväckande att säga att man precis nu fått upp ögonen för problemet och att det ska samdiskuterats. Den rödgröna majoriteten har ju tagit beslutet och sedan gått in i en sju år lång sömn för att nu helt plötsligt väckas ur den.

Att oppositionen väljer att skylla på den rödgröna majoriteten gör inte saken bättre. Oppositionen fanns på plats när beslutet togs och kunde under dessa sju åren valt att följa upp att riktlinjerna följdes. Därför bär det tyvärr emot att läsa det Jonas Ransgård (M) säger:

“Otydligheten är en rest från Göran Johanssons tid som KS-ordförande och ordförande i Framtidenkoncernen. Han drev linjen att dotterbolagens vd-avtal skulle skötas av Framtidens vd. Nu behöver vi tydliggöra att riktlinjerna gäller för alla.”

Det är alltid lätt att vara efterklok.

Nej, det är dags att sätta ned foten ordentligt så jag kan inte annat än hålla med Bo Rothstein:

“Egentligen är det enkelt. Om en enda av dessa styrelser med förtroendevalda fick gå skulle det skicka en tung signal till alla andra.”

Theo Papaioannou
Vägvalet

Lägg till en kommentar